logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Helsinki, Nathalie Pagie

Helsinki Nathalie Pagie

In het boek Helsinki, geschreven door de Nederlandse Nathalie Pagie, wordt je aan de hand meegenomen naar een grillig en ijskoud Scandinavië. Daar loop je mee met Talinn Ilves, rechercheur met een missie. Ze lost graag bijzondere misdaden op, maar ze is vooral in de ban door de verdwijning van haar tweelingzus Reval, die acht jaar geleden plots is verdwenen in deze stad. Wonderbaarlijk genoeg (persoonlijke noot) is het Talinn nog niet gelukt om onderzoek uit te voeren in juist deze stad. Nu, na al die jaren, probeert ze de draad weer op te pakken. Maar dat plan wordt bruut verstoord!

Moordenaar op straat

Net voor Talinn in Helsinki aankomt bij haar nieuwe baan als rechercheur bij de politiemacht van Helsinki, wordt er in een metrostation een vermoorde man gevonden, gruwelijk mishandeld en op brute wijze opgehangen. Hoewel het lijkt alsof deze moord op zichzelf staat, zijn er tekenen dat deze brute daad te koppelen is aan andere moorden in Helsinki. De hoofdcommissaris legt deze banden, maar de burgemeester wil er niets van weten. Nathalie Pagie laat haar hoofdpersoon dus met de neus in de boter vallen: een uitzonderlijke moordzaak, die niet op zichzelf lijkt te staan. Daarbij zorgt het spanningsveld tussen de commissaris en de burgemeester voor een extra laag in het verhaal. De politieke spelletjes die gespeeld worden om de media in bedwang te houden, leggen extra druk op de politiemacht. Het is aan hen om binnen afzienbare tijd resultaten te boeken met minimale middelen. Ook dat laat de gemoederen hoog oplopen en zorgt voor wat wrijving.

Losgeslagen

Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Talinn haar eigen agenda, die ze voor zichzelf in Helsinki heeft uitgestippeld. Al snel gaat ze dan ook haar eigen gang, wat bij haar collega’s niet in goede aarde valt. De nieuweling die haar eigen weg gaat en opdrachten/adviezen in de wind slaat? Dat is nooit een goed idee. Het zet haar teamgenoten op scherp en beweegt ze tot onvoorzichtige stappen en acties. Het is vervolgens aan Talinn om te zorgen dat haar collega’s niets overkomt en dat ze mogelijke sporen verzamelt die kunnen leiden naar haar verloren tweelingzus.

Ga direct naar Helsinki op BOL.com.


Recensie over Helsinki

Helsinki is een Scandinavische thriller met een twist. Je zou het kunnen zien als een instap-versie, maar het is zeker goed genoeg om het ook te zien als een vlottere variant van een Scandinavische thriller. Waar de ‘originele’ boeken uit het genre naar mijn smaak te veel aandacht leggen op de omgeving en de sfeer van het schiereiland, buigt Nathalie Pagie het genre naar een meer persoonlijk verhaal, met persoonlijke ontwikkelingen en een goed uitgewerkt team aan personages. Daardoor blijft het boek interessant en krijgt het een onnavolgbare dynamiek, waarin je alleen maar verder kunt lezen tot de laatste pagina. Tussen de hoofdstukken door krijg je cursief gedrukte pagina’s die het verhaal vanuit een ander perspectief vertellen. Die verhogen de spanningsboog en voegen wat meer mysterie toe. Slim toegepast!

Score: 8


Informatie

Helsinki,
Illustrator: nvt
Uitgever: Boekerij, 368 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789022589236. Prijs: 15.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.