logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Help! Een muis in huis! Wat nu?


Laat ik één ding voorop stellen: ik ben best wel een dierenvriend. Schattige, pluizige diertjes zijn altijd welkom, vroeger hadden we een rat als huisdier (nou ja – mijn zus dan), honden, kippen, van alles en nog wat. Maar wanneer dieren aan de fundamenten van je veilige haven beginnen te knabbelen wordt het toch een ander verhaal. Voorkomen is hier beter dan genezen, maar wat als je muizen hoort knagen in je muren, vloeren of plafond? Wat doe je er tegen?

Vallen zetten

De meest gangbare tactiek tegen knaagdieren in huis is wel het zetten van vallen. Beetje pindakaas erin voor de geur en smaak (kaas is echt niet meer van deze tijd 🙂 ) en wachten maar! Het nadeel hiervan is wel dat het even duurt voor je alle muizen te grazen hebt genomen. Je weet vast wel dat die beesten zich voortplanten alsof het een lieve lust is – ze gaan echt voor de overlevingskansen in aantallen – waardoor het knap lastig is om een plaag tegen te gaan als ze zich goed hebben ingeburgerd. Bovendien moet je zo’n val ook iedere keer leegmaken, wat niet bepaald een vrolijk klusje is.

Gif

Een ander middel is het strooien van gif. De diertjes eten ervan en nemen het misschien zelfs mee naar hun holletje om het aan de anderen te voeren (wat dan wel weer effectief is) waarna ze sterven door uiteenlopende oorzaken, afhankelijk van het gif. De laatste jaren zijn hier flinke wijzigingen in aangebracht – het gif is best wel zwak geworden, waardoor de diertjes er relatief veel van moeten eten. Bovendien kruipen ze in hun holletjes weg om daar door te gaan, wat er voor zorgt dat ze daar ook ontbinden. Als je ooit een dode muis hebt gevonden op zolder weet je dat het een nare geur kan verspreiden!

Onmogelijke plekken

Maar het kan natuurlijk ook goed zijn dat de diertjes op onmogelijke plekken zitten. Wij hadden bijvoorbeeld eens muizen in onze aanbouw, in het plafond. Een herrie dat het maakt! Iedere keer als het maar een beetje slecht weer was, kroop er een muis ons plafond in om daar te graven of te knagen… geen idee eigenlijk, maar ik zou ‘m niet aan tafel willen hebben. Het nadeel is wel dat je er niet bij kan, in zo’n houten plafond. De onderkant zit helemaal dicht, de bovenkant natuurlijk ook, het diertje is via de spouw naar binnen gekomen. Dat is een moment om de hulptroepen in te roepen. Muizen bestrijden is echt een vak apart! Wil je alvast wat tips en trucs voor het bestrijden en vooral het voorkomen van ongedierteplagen? Kijk dan eens op de website van Ongediertebestrijding Amsterdam. Zij komen je niet alleen binnen 24 uur te hulp, maar hebben ook een praktische database met informatie!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.