logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Helmut Newton: The Bad and the Beautiful

Helmut Newton: The Bad and the Beautiful vertelt het bijzondere verhaal van één van de meest invloedrijke fotografen van de 20e eeuw. Iedereen kent wel één of meerdere van zijn prikkelende beelden, waarbij hij de fijne lijn tussen smaakvol en seksistisch bewandeld. In deze documentaire zie je archiefbeelden van het werk van Helmut (hij liet zich meermaals filmen tijdens het werk), maar komen ook collega’s en modellen aan het woord. Hoe hebben zij het werken met Helmut Newton ervaren?

Lange geschiedenis

Helmut Newton is 83 jaar oud geworden, voor hij bij een auto-ongeluk om het leven kwam. Hoewel deze documentaire vooral in het teken staat van zijn fotografie, komt ook zijn achtergrond kort aan bod. Die zijn tenslotte toch tekenend voor de rest van zijn loopbaan! Van zijn kinderjaren in het onbegrensde Berlijn, tot zijn artistieke hoogtijdagen in Frankrijk. De documentaire springt daarbij makkelijk van het ene onderwerp naar het andere: stukjes geschiedenis worden afgewisseld met fragmenten uit interviews met onder andere Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabella Rossellini en zijn weduwe, June Newton.

Signatuur Helmut Newton

Het onderzoeken van de vrouwelijke vormen werd zijn signatuur en maakte hem onsterfelijk tot op de dag van vandaag. Zijn unieke en provocerende portretten, waarin vrouwen altijd de drijvende kracht waren, werpen nog steeds vragen op: zette hij hen neer als krachtige subjecten, of waren zij vooral het geseksualiseerde object van zijn mannelijke blik.

Bekijk de trailer van Helmut Newton: The Bad and the Beautiful


Ga direct naar Helmut Newton: Bad And The Beautiful op BOL.com.

Recensie over Helmut Newton: Bad And The Beautiful

Nelmut Newton is één van de meestbesproken fotografen uit ons tijdperk. Zijn foto’s worden als schokkend ervaren, maar hebben toch een hoog esthetisch gehalte. Hoe heeft Helmut dat voor elkaar gekregen? En was hij simpelweg een vies mannetje, of stak er meer achter zijn beelden? Tijdens deze documentaire zul je dat aan den lijve ervaren. Een stukje divagedrag, eigenzinnigheid en vastberadenheid komen duidelijk naar voren: en je zult merken dat iedereen daar anders tegenaan keek. De een vond hem een beetje kinky, de ander zag dat hij vrouwen juist kracht meegaf door ze openlijk bloot neer te zetten. De humor, zijn oog voor detail, vormen en lijnen zorgden er keer op keer voor dat het grote publiek zijn foto’s accepteerde. Zo kreeg hij de lof die hij – laten we eerlijk zijn – verdiende. De documentaire zelf steekt een tikje chaotisch in elkaar, dat is jammer. Minpuntje daarvoor!

Score: 8


Informatie

Titel: Helmut Newton: Bad And The Beautiful
Uitgever: The Searchers
Tijdsduur: 90 minuten
Genre: documentaire.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderBevat scenes met seks

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.