logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het hele jaar door warm en comfortabel


Er zijn bepaalde dingen waar je in huis gewoon niet zonder kunt. Zeker als je langer stilzit (omdat je een blog bijhoudt bijvoorbeeld, leest, graag heel precies werk doet of simpelweg voor de buis hangt) zul je het al snel koud krijgen. Hoe warm het ook in huis is. Een goede warmtevoorziening is dan ook een luxe waar we zo aan gewend zijn dat je het echt mist als het wegvalt. En weet je? Het kan altijd beter!

Warm inpakken

Je kunt natuurlijk zelf veel doen om het warm te krijgen. Doe een dikke trui aan binnenshuis, loop niet op sokken maar op pantoffels, steek een kaarsje aan en houd de deuren en gordijnen dicht. Zo maar een paar eenvoudige maatregelen die je kunt treffen om het warmer te krijgen. En het is nog gezellig ook! In plaats van een trui zou je natuurlijk ook met z’n tweetjes op de bank onder een dekentje kunnen kruipen. Simpel, doch effectief.

Verwarming

Maar de basis van warmte in huis komt toch wel van je verwarming. Een huis dat goed gelucht wordt voelt daarbij comfortabeler aan dan een huis dat nauwelijks gelucht wordt. Isolatie is mooi, maar heeft ook duidelijk een keerzijde. Daarnaast moet je verwarming goed zijn, genoeg warmte afgeven en ook betrouwbare warmte afgeven. En daar zit nog al wat verschil in! De ene ketel heeft een aanzienlijk hoger rendement dan de ander, en is daarmee een stuk zuiniger. Anderen pompen het water weer wat harder rond, zodat alle verwarmingen mooi gelijkmatig opwarmen. De keuze is aan jou. Het is wel zo dat nieuwe ketels een stuk zuiniger zijn dan oude ketels. Een ketel van tien jaar oud is veel minder zuinig dan bijvoorbeeld de CV Ketel Remeha (waarvan de Tzerra Plus 28C onlangs door de consumentenbond als beste is getest).

Professionals

Oké, een nieuwe ketel heeft zijn voordelen natuurlijk, maar brengt ook weer een kostenplaatje met zich mee. Een oude ketel heeft natuurlijk het risico dat er mankementen aan komen – en die kun je als eindgebruiker meestal niet verhelpen. Deskundige assistentie is in beide gevallen een vereiste. Ga daarbij altijd naar een erkend installateur. Dan weet je zeker dat je veilig bent. Met een servicecontract (dat helemaal niet zo duur is) ben je bovendien verzekerd van een hulpservice bij gebreken. Kijk je bijvoorbeeld bij de servicecontracten van Holland Warmte, dan zie je dat je niet alleen 24 uur per dag gebruik kunt maken van de storingsservice, maar dat ze ook regelmatig langs komen om de huidige ketel te controleren en te onderhouden. Zo kun je optimaal gebruik maken van je oude ketel, voor je hem upgrade naar een jonger model.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.