logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding, Eric de Marteleire

Mensen en eten… het is voor velen een haat-liefdeverhouding. Eten is geweldig, maar ook zo verleidelijk! Het is makkelijk om te veel ongezonde dingen te eten, met alle gevolgen vandien. Daarom is er ook ontzettend veel over geschreven. Voedselcombinaties, dieetplannen, jezelf beperken tot een bepaalde periode waarin je mag eten… je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er je hele leven aan wijden. Maar of al die theorieën wel zo gezond zijn? Eric de Marteleire, bio-ingenieur en doctor in de landbouwkundige en toegepaste biologische wetenschappen, bijt zich al jaren vast in de relatie tussen voeding en gezondheid. Hij vertelt welke hele en halve waarheden er zijn… en welke complete onzin er over voeding ronddwaalt over het internet!

Feit of fabel?

Je kent ze vast wel, websites die reppen over feiten en fabels over voeding. Soms hebben ze een steekhoudend argument, maar vaak roepen ze gewoon dat het zo is. Klaar, uit. Maar welke feiten worden gebruikt om zo’n uitspraak te staven? Een andere blogger? Een Facebookbericht? Of een advies uit Oma’s adviezentrommel? Je raad het al: je moet lang niet alles geloven wat je op het internet voorbij ziet komen! Helaas gebeurt dat nog al te vaak. Sterker nog: op het internet kun je voor vrijwel iedere theorie wel een onderzoek vinden die het rechtvaardigt. Voor veel schrijvers is dat een reden om boeken vol te schrijven met hele en halve waarheden over voeding, met complete onzin als uiterste.

Vastbijten in onderzoeken

Eric de Maerteleire graaft graag in deze verschillende onderzoeken en kan – dankzij zijn academische ervaring – makkelijker door de zin en onzin prikken dan de gemiddelde lezer. Bovendien verstaat hij de kunst om die lastige wetenschappelijke materie om te vormen tot ‘normale mensentaal’, zodat ook wij goed kunnen begrijpen waarom bepaalde theorieën klinkklare onzin zijn, en welke manieren van eten wel een goede basis hebben.

Populaire theorieën besproken

Aan de hand van verschillende onderwerpen laat De Maerteleire zien welke wetenschappelijke onderzoeken eraan ten grondslag liggen. Zo vertelt hij over glutenintolerantie, de superfood Spelt en de kracht van intermittent fasting of het keto-dieet. Of toch niet? Daarnaast komt de zin en onzin van voedselcombinaties op tafel, wordt het eten van bananen, tomaten en eieren besproken en lees je hoe je voedsel het beste kunt bewaren. De grootste en meest vastgeroeste vooroordelen over eten worden besproken en gefilterd op waarheid of onzin!

Ga direct naar Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding op BOL.com.


Recensie over Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding

Denk jij alles te wete over eten? En hoe kom je aan die wijsheid? Veel boeken en artikelen op internet blijken lang niet altijd even goed onderzocht te zijn, zo blijkt uit dit boek. Eric de Maerteleire laat zien dat sommige dieetplannen ronduit ongezond zijn en dat diverse gedachtegoederen over eten op complete onzin berusten. Hij vertelt je bovendien wat wél gezond is, maar de grootste kracht van dit boek is dat je de ongezonde gewoontes overboord kunt zetten. Het boek is toegankelijk geschreven en combineert veel wetenschappelijke onderzoeken met elkaar tot een prettig leesbare conclusie.

Score: 8


Informatie

Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding,
Illustrator: nvt
Uitgever: Manteau, 336 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789022337226. Prijs: 24.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.