logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar, Annie M.G. Schmidt

Sommige verhalen verdienen het om keer op keer verteld en herhaald te worden. Wat mij betreft vallen veel verhalen van Annie M.G. Schmidt daaronder. Sommigen zijn echte klassiekers, zoals de verhalen van Jip en Janneke (waar ik niet zo;n fan van ben) of Pluk van de Petteflet. De heerlijkste 5 december in 574 jaar is een relatief onbekend verhaal van haar hand, maar daarom niet minder leuk!

Nieuwe uitgave

Het leuke is, dat De Heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar opnieuw is uitgegeven, met nieuwe illustraties van Noelle Smit die best wel wat weghebben van de populaire illustraties van Fiep Westendorp. Dat maakt het boekje lekker vertrouwd, authentiek en sfeervol. Net als het verhaal. Want zoals je weet is de overtocht van Sinterklaas met de boot vanuit Spanje naar Nederland zelden zonder problemen. In dit boekje gaat het wel heel erg mis. De boot zinkt! Met alle cadeautjes en al. Tot overmaat van ramp moeten Piet en Sint hun kleren ook nog omruilen voor gewone kleren en worden ze vanuit een klein Frans vissersdorpje in een vrachtauto naar Amsterdam gebracht.

Welkom… of niet?

Onderweg bedenkt Piet of ze wel welkom zullen zijn. Wie zal Sint en Piet herkennen, zonder hun eigen pakken en vooral… zonder al die cadeautjes? Hij denkt dat de kinderen vooral fan zijn van Sint en Piet omdat ze zoveel cadeautjes krijgen. Sint is het daar niet mee eens en stapt vol vertrouwen op De DAm in Amsterdam. Daar worden e eerst straal genegeerd, hoewel Sinterklaas toch naar alle kinderen zwaait. Tot een kindje hem herkent en wil vertellen over het afgelopen jaar. Vanaf dat moment komen er steeds meer kinderen blij naar de Sint, om hem te verwelkomen en verhalen te vertellen. Ze zijn blij dat hij er weer is! Als Sinterklaas vertelt over zijn slechte reis, bedenken ze allemaal een geweldig plan, dat het Sinterklaasfeest voor alle kinderen in Nederland zal redden.

Ga direct naar De Heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar op BOL.com.


Recensie over De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

CooleSuggesties topper

De heerlijkste 5 december in 574 jaar is een heerlijk en fantasievol Sinterklaasboek dat een unieke insteek heeft. Hierbij gaat het niet om cadeautjes, maar juist om de gezelligheid en de sfeer die samengaat met het feest. Dat lijkt in het water te zijn gevallen, wanneer de pakjesboot ten onder gaat in de Golf van Biskaje. Het zijn nu niet eens de Pieten, maar de kinderen die het Sinterklaasfeest redden! Het boek bevat een paar leuke woordgrappen en een heel fijne opbouw. Het is geschikt voor jong en oud. De illustraties van Noelle Smit brengen het verhaal echt tot leven en geven een sfeervolle draai aan het bijzondere Sinterklaasverhaal.

Score: 9


Informatie

De Heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar,
Illustrator: Noëlle Smit
Uitgever: Querido, 32 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 4 jaar. ISBN: 9789045125350. Prijs: 15.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.