logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Heel Holland Bakt Winnaarsboek: Veel lekkers van Anna


Heel Holland Bakt 2019 was een mooi seizoen, maar eerlijk gezegd heb ik tot nu toe van alle HHB-seizoenen gesmuld. Het programma bevat heel wat karakteristieke koks, die ieder met hun eigen achtergrond en kunde laten zien wat ze waard waren. Een van de opmerkelijke personen van het afgelopen seizoen was Anne, die met haar strakke voorbereidingen en stappenplannen schitterende creaties op tafel zette. Haar Turkse achtergrond liet zich bovendien goed gelden in de recepten, wat naar zeggen van de juryleden voor heerlijke resultaten zorgde. En dat kun je nu zelf proeven. Niet omdat de producten van Anna landelijk te koop zijn, maar omdat je ze zelf kunt bakken. Een beetje anders, maar minstens zo lekker.

Anna bakt per moment

De recepten voor Anna zijn – en dat is best bijzonder – niet gesorteerd op het soort baksel, maar op de doelgroep, op het gebruiksmoment. Zo begin je met een paar recepten voor bij oma op de koffie. Lekkere zoete taarten, die je (hoe verrassend) perfect bij de koffie kunt gebruiken. Denk daarbij aan oma’s appeltaart, maar ook kruidkoek met sinaasappeljam of boterkoek met gekonfijte gember. In het tweede hoofdstuk bakt Anna ‘ Voor de mannen’. Anna zit namelijk in het leger en is soms wekenlang op pad met haar marineschip. Daar bakt ze dan ook lustig door en maakt ze bijvoorbeeld appeltaart met havermoutbodem of een carrot cake met toffeecreme. In het derde hoofdstuk laat ze haar Turkse roots gelden met recepten voor een Turkse baklava, Un Kurabiyesi of walnootkoekjes met oranjebloesemwater. Erg verrassend, moet ik zeggen, maar ik was nog niet zo bekend met de Turkse keuken. De laatste drie recepten zijn hartige Turkse recepten, waaronder pides met gehakt.

Ruim opgezet

Veel lekkers van Anna is een ruim opgezet boek, waar fotografie een belangrijke rol speelt. De meeste recepten zijn op twee pagina’s afgedrukt, met aan de ene kant het recept en ingrediënten lijst en op de andere pagina een grote kleurenfoto (met wat wisselende styling). Bij sommige recepten, die gebruikt zijn in HHB, bijvoorbeeld, worden meer foto’s getoond en kan het recept soms wel vier pagina’s breed worden uitgemeten. Ook worden er door het boek heen soms wat handelingen stap voor stap uitgelegd, met grote foto’s ter illustratie.

Ga direct naar Heel Holland Bakt – Veel lekkers van Anna op BOL.com.


Recensie over Heel Holland Bakt Winnaarsboek: Veel lekkers van Anna

Veel lekkers van Anna is een mooi boek geworden, waar Anna zeker trots op mag zijn. Veel recepten staan er niet in, ik telde er slechts 20, vooral omdat een aantal recepten breed worden getoond en het boek best veel achtergrondinformatie laat zien. Dat is wel jammer, maar het boek is iedere euro waard dankzij de verrassende twists die Anna in haar recepten weet te verwerken. Een mooi boek voor de fanatieke bakker, die soms eens wat makkelijks wil maken maar ook moeilijkere creaties niet schuwt.

Score: 7


Informatie

Heel Holland Bakt – Veel lekkers van Anna,
Illustrator: nvt
Uitgever: Kosmos uitgevers, 96 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789021573243. Prijs: 21.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.