logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een groene tuin in een handomdraai: hedera als schutting


Je moet er op dit moment misschien nog niet aan denken, maar toch is het juist nu een mooie tijd om na te denken over aanpassingen in je tuin. De planten zijn in rust, dat geeft jou weer wat extra tijd om nieuwe plannen te smeden! Misschien wil je wel meer groen in je tuin, of wil je wat andere planten plaatsen. Een briljante optie is een hederaschutting. Waarom? En wat kun je er mee in je tuin?

Schutting

De meest logische functie van een hederaschutting is natuurlijk om hem als schutting te gebruiken. Zet de kant-en-klare schuttingdelen op een erfscheiding of aan de achterkant van je tuin en je hebt direct een mooie, groene schutting die weinig onderhoud vraagt. Hedera is namelijk een ontzettend makkelijke plant, die het overal goed doet, of je hem nu in de schaduw zet of in de volle zon. Af en toe snoeien om hem mooi strak te houden en je hebt je leven lang plezier van je schuttingdeel.

Hoekjes maken

Je kunt een schuttingdeel ook gebruiken  om hoekjes te maken voor je planten of als een groene scheiding van je terras. Voor een terrasafscheiding kun je ook prima lagere schutting van hedera kopen gebruiken, zodat je een soort groene balustrade maakt als ‘roomdivider’ in je tuin. Een ander voordeel van een hederaschutting in je tuin is dat je de zon kunt weren. Heb je een tuin met vrijwel de hele dat felle zon? Dan kunnen een paar van deze schuttingdelen planten voorzien van de nodige schaduwtijd.

Muur opknappen

Heb je een lelijke muur in je tuin, die je eigenlijk zou moeten schoonspuiten en opnieuw moeten invoegen? Met een hederaschutting los je dat probleem zo op. Door een metalen schuttingdeel tegen je huis aan te schroeven met afstandhouders, zorg je dat die lelijke muur in een handomdraai verborgen is onder een mooie groene laag.

Soorten hedera

Niet veel mensen weten dit, maar hedera is een verzamelnaam voor verschillende soorten. Welke jij moet kopen, hangt af van je tuin en de situatie, maar vooral ook van je smaak en stijl. Zo zijn er:

  • Hedera Helix Woerner is een volle klimop met doffe, donkergroene bladeren. In tegenstelling tot andere klimop soorten, is de Hedera Helix Woerner niet groenblijvend. In de herfst veranderen de bladeren van donkergroen naar roodbruin. Hij verliest zijn blad niet: in de lente verandert de kleur weer naar donkergroen.
  • Hedera Hibernica heeft zijn frisse groene bladeren, die het hele jaar door groen blijven. 
  • Hedera Helix Goldchild is een robuuste klimop die goed bestand is tegen ziekten. De glanzende bladeren hebben een goudgelige rand. In de herfst groeien er niet-eetbare kleine zwarte besjes aan. 
  • Hedera Helix Glacier lijkt op de Hedera Hibernica. Deze klimop heeft grijsgroene bladeren met een lichtgele rand. In oktober en november krijgt de Glacier bolvormige bloemtrossen, die ontwikkelen tot kleine zwarte bessen.
  • Hedera Helix White Ripple is een langzaam groeiende klimplant. De bladeren hebben een witte rand en witte nerven. De donkerheid van de bladeren wordt bepaald door de zon: hij is donkerder op een schaduwrijke plek. Na het aanplanten heeft deze haag het eerste jaar wat extra water nodig.
  • Hedera Helix Green Riple heeft donkergroen blad waarover lichtere lijnen lopen. Na het aanplanten heeft deze haag het eerste jaar wat extra water nodig. 

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.