logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Harman Kardon Fly ANC

Zodra je de doos van de Harman Kardon Fly ANC opent, zie je al meteen dat je te maken hebt met een volwassen, bijna zakelijk aandoende koptelefoon. De sobere draagcassette is uitgevoerd in een donkergrijze stof, met het Harman Kardon logo op de voorkant en een rits over bijna driekwart van de ovaal. Binnenin zie je de koptelefoon liggen, met de over-ear oorschelpen netjes naar binnen geklapt. De hoofdband is uitgevoerd in imitatieleer, net als de oorschelpen. De smalle rvs cirkel rondom de oorschelp valt meteen op, evenals de knopjes op de oorschelpen.

Sober genieten

Harman Hardon doet aan trendy op zijn eigen manier. Het is een merk dat een soort tijdloze schoonheid omarmt, met daarbij wel een aantal trends die het tijdbeeld bepalen, zoals dat rvs randje of de ronde afwerking. Maar als je deze set over vijf jaar in de schappen ziet liggen, zal hij ook in dat tijdsbeeld niet misstaan. Een uitgesproken headset is het dus zeker niet, maar absoluut wel eentje waar je mee gezien mag worden. Hij ziet er simpelweg premium uit, en zo voelt hij ook zodra je hem oppakt.

Stevig gebouwd

Dat komt ook overeen met de bouw. Die is solide, degelijk en het gewicht komt overeen met het gevoel dat je krijgt wanneer je hem oppakt of gebruikt. Deze set voelt alsof hij tegen een stootje kan! De oorschelpen schuiven met een mooie stroefheid naar beneden, de knopjes voelen degelijk aan en zijn prettig in de bediening. Bovendien is het gebruik van knopjes natuurlijk al een pluspunt voor een headset, ik ben nooit een voorstander geweest van aanraakbediening… hoe cool dat ook is. Die stevigheid komt overigens ook terug in de manier waarop de Harman Kardon Fly ANC zich om je hoofd klemt. Dat is namelijk best stevig! Daardoor is het voor brildragers wellicht minder comfortabel, zoals ondergetekende.

Geluidskwaliteit

Harman Kardon kan het eigenlijk niet snel verkeerd doen, en dat is ook bij deze headset zo. Het geluid klinkt heerlijk neutraal, met een fijne verspreiding over alle geluidssegmenten en een ruimtelijk effect dat lastig te evenaren is. De lage middentonen zijn misschien een tikje ondervertegenwoordigd, met name op lagere volumes, maar niet op een storende manier. Het lijkt alsof je simpelweg in een concertzaal zit wanneer je met deze set op naar muziek luistert! En dat is een fantastische prestatie. Wanneer je geen geluid afspeelt op de headset, kun je een zacht sissend geluid waarnemen. Dat is deels te wijten aan het continu contact dat je smartphone zoekt met je koptelefoon, maar het kan natuurlijk ook aan de ruisonderdrukking liggen, die continu bezig is met het compenseren van het geluid.

Eigen stijl

Je kunt het geluid overigens helemaal naar smaak aanpassen in de Harman Kardon app, die uiteraard geschikt is voor zowel Apple als Android. Op die manier kun je zelf bepalen welke equalizerinstellingen je prefereert, waar jij het liefst de nadruk op legt en kun je zelfs verschillende instellingen opslaan voor verschillende situaties, zodat je in het openbaar vervoer of op de werkvloer een andere instelling kunt gebruiken – wellicht gebruik je in beide situaties ook andere muziek of luister je naar andere dingen, waarvoor je andere instellingen wilt gebruiken.

Ruisonderdrukking

Het belangrijkste kenmerk van de HK Fly ANC is namelijk wel die actieve ruisonderdrukking. Deze kun je met een enkele druk op de knop activeren, waarna hij actief voor je in de weer gaat met het verwijderen van achtergrondgeluiden en signalen die je liever niet zou horen. Dat werkt bijzonder goed – zelfs als je rekening houdt met het feit dat een dergelijke over-ear koptelefoon al flink wat geluiden filtert. Het is heerlijk om zelfs in rumoerige omgevingen te kunnen luisteren naar muziek of die interessante podcast. Het feit dat je hem snel kunt in- en uitschakelen is alleen maar plezierig.


Recensie over Harman Kardon Fly ANC

CooleSuggesties topper

Deze over-ear koptelefoon is speciaal voor reizigers gemaakt. De naam zegt het ook al: fly! Dankzij de meegeleverde vliegtuigadapter kun je ‘m zo koppelen aan het systeem van je vliegtuig. De accu gaat maar liefst 30 uur mee, wat een heel mooie prestatie is. Met de actieve ruisonderdrukking geactiveerd is dat overigens wel wat minder. De koptelefoon is neutraal vormgegeven met een paar eigenwijze trekjes, is degelijk gebouwd en tijdloos vormgegeven. Ikzelf mistte de middentonen een beetje in de standaard instellingen, maar die waren met de app zo te horen. Voor brildragers is het strakke ontwerp wellicht wat minder interessant.

Score: 9


Informatie

Harman Kardon Fly ANC, Harman Kardon
Meer weten?
Prijs: 249 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.