logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Harman Kardon Citation Oasis slimme wekkerradio

Onze smartphones zijn allemaal voorzien van een slimme assistent, waardoor de weg is vrijgemaakt voor slimme bluetooth speakers, headsets met een ingebouwde assistent (zoals de Jabra Evolve 75t). Maar waarom zou je een slimme speaker niet voorzien van een schermpje en hem gebruiken als wekkerradio? Verschillende merken hebben een dergelijk toestel ontwikkeld, waarbij sinds kort ook de Harman Kardon Citation Oasis als optie meetelt. Wij probeerden hem voor je uit.

Harman Kardon Citation

De Harman Kardon Citation speakers zijn een geweldig alternatief voor bijvoorbeeld de Google Nest speakers of de bekende en gewilde speakers van Sonos. Al eerder testten we de Harman Kardon Citation Multibeam 700 speaker uit – waarbij er alsmaar meer modellen en mogelijkheden beschikbaar worden. De Citation Oasis is verkrijgbaar in een zwarte en grijze uitvoering, waarbij de stoffen cover een huislijk en warm gevoel geeft. De mooie, ronde vorm en de platte bovenkant maken hem bovendien relatief compact voor het oog, hoewel hij best veel ruimte inneemt op je nachtkastje.

Veel functies

Voor een wekkerradio is de Citation Oasis zeker goed uitgerust. Het relatief kleine scherm is helder en geeft de juiste hoeveelheid informatie: de tijd, de datum en een symbooltje om te zien of je wekker is gezet. Bovendien kun je bovenop de Oasis je smarpthone draadloos opladen. Aan de achterkant vind je een USB-poort, waarmee je andere apparaten kunt opladen. Je kunt smartphones en tablets via bluetooth verbinden met de speaker. Zo kun je – als je in bed nog even een Netflix-serie bekijkt, profiteren van het typische Harman Kardon-geluid. Naast bluetooth kun je ook gebruik maken van Apple Airplay en Google Chromecast om je geluid te casten naar je slimme wekkerradio. Via de Google Home-app verbind je jouw Citation Oasis snel en eenvoudig met je wifi-netwerk, zodat je slimme speaker altijd verbonden is met het internet.

Spraakcommando’s

Natuurlijk is de Citation Oasis ook voorzien van een microfoon – je moet de Google Assistent natuurlijk wel kunnen bedienen! Na een Hé Google gaan er vier lampjes branden en klinkt het welbekende signaal, waarna je jouw spraakopdracht kunt ingeven. Voor een wekker vind ik het prettiger om het welkomstgeluid uit te zetten en kijk ik dus naar de knipperende lampjes, hoewel ik er eigenlijk vooral van uitga dat de assistent me gewoon hoort en direct reageert. Dat brengt een wereld van mogelijkheden met zich mee, zoals je begrijpt. Je kunt je Google Assistent vragen om je te wekken met een bepaald nummer of playlist, je hebt het weer, nieuws en route-informatie altijd binnen bereik en je kunt je agenda laten voorlezen terwijl je nadenkt over wat je aantrekt.

Beperkingen

De Google Assistent is misschien ook wel een beetje té ver doorgevoerd in het systeem. Je moet je wekker bijvoorbeeld instellen via je stem. Dat klinkt eenvoudig, maar de Nederlandse assistent werkt niet altijd even prettig mee. Ik kreeg de beste resultaten door eerst te vragen ‘Stel een wekker in’ om op de vervolgvraag van Google te antwoorden ‘Op werkdagen om 07:00 uur’. Alles achter elkaar werkte niet echt lekker. Op dat moment miste ik echt de mogelijkheid om de wekker handmatig in te voeren. Ook het controleren van je wekker kun je met je stem doen, waarbij je een gesproken antwoord krijgt. Niet altijd even prettig, als je wederhelft al rustig in slaap is gedommeld. Een druk op het wekkersymbool, bovenop de Oasis, is dan een slimmere keuze.

Knoppen

Toch beschikt de Citation Oasis over een paar knoppen. Het volume kun je harder en zachter zetten, de wekkerradio beschikt over vier voorkeuzezenders voor je DAB+ radio, een moduswisselknop en een knop met het symbool van een wekkertje, waarmee je ook kunt controleren of je wekker is gezet. In het midden zit een grote Snoozeknop, waarmee je ook muziek kunt pauzeren of hervatten. Erg praktisch, hoewel de Google wekker dan ook met tien minuten wordt verzet. Even controleren dus, voor je de volgende dag weer gaat slapen!

Topgeluid

Waar de Citation Oasis absoluut in uitblinkt, is het geluid. De 12W speaker klinkt niet indrukwekkend, het geeft wel een geweldig helder en goed verstaanbaar geluid met een prima bas. Zeker voor de ochtend ;). Mijn ideale wekkervolume bleek 13% te zijn, wat al aangeeft dat er een flink volume in het beestje verstopt zit. Dankzij de mogelijkheden om zelf aan te geven hoe je gewekt wil worden, wordt je altijd wakker op jouw favoriete manier, met de juiste informatie en de perfecte tune.

Ga direct naar Harman Kardon Citation Oasis op BOL.com.


Recensie over Harman Kardon Citation Oasis

CooleSuggesties topper

Op zoek naar een nieuwe wekkerradio? Veel slimmer dan dit zullen ze niet worden – zeker niet met deze geluidskwaliteit in huis. Dankzij het ingebouwde oplaadstation en de functionaliteiten van Google Assistent heb je een geweldig hulpje in je slaapkamer. Onbeperkte wekkers instellen, timers, weerbericht, nieuws… alles binnen handbereik. Het enige minpunt vind ik de stekker, die naar opzij gaat in plaats van naar achter. Wanneer je hem op een plankje zet zal deze stekker heel praktisch zijn, maar op een nachtkastje dat een flink stuk van de muur staat, is die een beetje onhandig. Twee kabels meeleveren, waarbij je zelf kunt kiezen, zou ‘m een tien opleveren.

Score: 9


Informatie

Citation Oasis, Harman Kardon
Meer weten?
Prijs: 199 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.