logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Harman Kardon Citation Multibeam 700

Harman Kardon heeft een goede naam opgebouwd met het leveren van een topkwaliteit geluid in een volwassen, sfeervolle verpakking. Ze zijn niet alleen een lust voor het oor, ze passen ook perfect in ieders interieur! Kenmerkend daarbij zijn de ‘stoffen’ bekledingen, die de speakers bijna aaibaar maken. Inmiddels heeft Harman Kardon hun productrange uitgebreid met een aantal nieuwe modellen, waaronder de Citation MultiBeam 700: een compactere variant op de Citation Bar, met MultiBeam-surroundgeluid. Dat houdt kort door de bocht in dat je surround geluid in je huiskamer kunt krijgen, zonder overal van die speakertjes moet plaatsen.

Praten met je speaker

De Harman Kardon Citation-lijn is een productlijn met slimme speakers, waar de Google Assistent standaard op aanwezig is. Super handig, zeker wanneer je deze assistent koppelt met verschillende elementen in je huis. Zo kunnen wij inmiddels zeggen hoe hoog de verwarming moet staan, lampen activeren door het hele huis… en nog veel meer. Het is dan wel zo prettig als je een speaker in huis hebt die continu aan staat, zodat je niet telkens je telefoon moet pakken om de assistent te activeren. De speakers uit de Citation-lijn werken daarnaast allemaal via zowel bluetooth als wifi (waarbij je in het laatste geval een multiroomopstelling kan maken), hebben eenzelfde design met een afwerking in stof. Wij gingen aan de slag met de Harman Kardon Citation MultiBeam 700, die je eventueel kunt uitbreiden met de Sub S subwoofer.

Aansluiten

De MultiBeam 700 is qua aansluitingen heel karig bedeeld. Je hebt een stroomkabel, een HDMI-poort, een optische audiopoort en een aux-aansluiting. Deze aansluitingen zitten heel netjes weggewerkt in een uitsparing aan de onderkant van de speaker, zodat de stekkers zelf onmogelijk in zicht komen. Goed doordacht! Het aansluiten is dan ook een eitje: koppel je televisie aan de HDMI-poort van de speaker en je bent eigenlijk al klaar… mits je televisie het ARC-systeem ondersteunt tenminste. Daarbij wordt het geluid van je televisie direct gedeeld via de HDMI-poort (meestal HDMI 1). Lukt dat niet, dan kun je gebruik maken van de optische kabel of desnoods nog met de Aux-ingang als laatste redmiddel. Een beperking van deze Citation Soundbar is wel dat er geen HDMI doorvoer in zit. Je kunt dus geen console of blu-rayspeler aansluiten op de soundbar zelf – en dat is wel jammer. Heb je daarentegen genoeg HDMI-poorten op je tv, dan is er natuurlijk niets aan de hand. De installatie van de wifi en andere instellingen gaat trouwens kinderlijk eenvoudig, vooral dankzij de koppeling met Google Home. Die stelt namelijk alles voor je in, wanneer je zoekt naar dit nieuwe apparaat!

Surround geluid

Het klinkt te gek voor woorden, surround geluid vanuit één soundbar. Maar het kan echt. De techniek daarvoor is bijzonder vernuftig: het is een combinatie van de speakers en de microfoons die in de Karman Kardon Citation Multibeam 700 zitten verwerkt. Voor het meest optimale resultaat kalibreer je de speaker eerst. Niet schrikken! De speaker laat namelijk een serie harde geluiden horen. Aan de hand daarvan maakt hij een soort digitale tekening van je kamer. Hij weet dan hoe hard (en wanneer) hij een geluidje via de speakers moet lanceren, zodat het allemaal tegelijk bij jou op de bank terechtkomt. Hoe gaaf is dat? En hoewel het niet helemaal het resultaat behaalt van een vijftal speakers die je door de kamer zet (met alle kabels vandien), is het resultaat tot verbluffend goed!

Bediening

Het bedienen van de Multibeam 700 kan op verschillende manieren. Het eenvoudigst is het wanneer de speaker is aangesloten op je televisie. Zet je het geluid van je tv harder of zachter, dan wordt dit via de HDMI ARC doorgegeven aan je speaker. Gebruik je hem via bluetooth of stream je muziek? Dan kun je het volume ook regelen met de touchscreen-buttons op de bovenkant van de speaker of met de meegeleverde afstandsbediening. Daarop kun je ook instellen hoeveel bas je wil horen, welke EQ-instelling je wil gebruiken (film, nieuws, muziek of standaard) of hoeveel surround-effect je wil meekrijgen. Bovenop de speaker vind je een klein lcd-scherm, waarom je de nodige informatie ziet. Aan de voorkant vind je geen schermpjes of lampjes, wat zorgt voor een afleidingsarme ervaring. Aan de voorkant kun je overigens wel zien hoe hard het volume staat, aan de hand van een viertal ledlampjes. Ook de Google Assistent maakt hier gebruik van, na een Hey Google! beginnen de lampjes even te branden.

Ga direct naar Harman Kardon Citation Multibeam 700 op BOL.com.


Recensie over Harman Kardon Citation Multibeam 700

CooleSuggesties topper

Harman Kardon Citation Multibeam 700 is gemaakt voor het verbeteren van het geluid van je televisie. Dat je daarentegen ook perfect muziek kunt beluisteren op de speaker, is alleen maar mooi meegenomen. De aansluiting is een eitje, de geluidskwaliteit indrukwekkend. Wil je meer bas? Dan kun je die uitbreiden met de optionele subwoofer. De vormgeving is neutraal en past in ieder interieur: de stoffen bekleding maakt hem chique, maar ook neutraal. Dankzij de display op de speaker heb je geen afleiding tijdens het televisiekijken. Jammer dat je de speaker niet kunt gebruiken voor het casten van bijvoorbeeld Netflix, maar verder: de degelijke topkwaliteit die je zou verwachten – met een verrassend surround-effect!

Score: 9


Informatie

Harman Kardon Citation Multibeam 700, Harman Kardon
Meer weten?
Prijs: 499 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.