logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit wist je nog niet over wonden – Hansaplast antibacterieel zilver


IMG_7295We kennen het allemaal: hoe handig je ook bent, hoe veilig je alles ook doet: een ongeluk zit in een klein hoekje, en voor je het weet heb je ergens een wondje te pakken. Maar hoe genezen die nu het best? Wat kun je doen om de wond het snelst te laten genezen, met de minste kans op littekenvorming? Wij hebben van Hansaplast een paar hardnekkige weetjes te horen gekregen die door veel mensen voor waar worden aangenomen. Maar is dat wel zo? Lees hier de drie grootste fabels over wonden en genezen:

83% denkt dat een korstje de beste pleister is: ONWAAR

De meeste mensen denken dat een korstje een teken is van gezonde genezing. Dat is echter niet zo! Door een korstje kán de huid niet eens genezen, omdat in zo’n droog milieu lastig nieuw huidweefsel kan worden aangemaakt. Daardoor duurt het langer voor de wond sluit, en is de kans op infecties en littekenvorming groter. Gebruik dus een pleister zodat de huid zich goed kan herstellen. Als de wond eenmaal gesloten is, kan littekenvorming verminderd worden door de huid vet te houden met een zalfje en te beschermen tegen de zon met een hoge factor zonnebrandcrème.

De ontsteking voorkomen is het belangrijkst: WAAR

87% van de Nederlanders vindt het voorkomen van een ontsteking het belangrijkst bij een wond. Daarnaast wil de helft van de Nederlanders het liefst dat de wond snel geneest. Deze aspecten voor een goede wondgenezing gaan hand in hand met elkaar. Als de wond niet ontsteekt kan de wond sneller genezen.

Helaas raakt tot 50% van de wonden geïnfecteerd als gevolg van onvoldoende verzorging. Een infectie van de wond kan ontstaan zonder dat je het doorhebt. Symptomen van een infectie zijn roodheid, warmte, zwelling, pijn en de wond geneest traag.

Naarmate je ouder wordt vertraagt het genezingsproces van de huid, maar ook bij diabetici is dit proces langzamer dan gemiddeld. Hierdoor heb je een verhoogd risico op infecties. De unieke pleisters van Hansaplast met Antibacterieel Zilver helpen infecties te voorkomen. De antibacteriële zilverionen in het wondkussen zijn effectief tegen een grote groep bacteriën en veilig in het gebruik.

Wonden genezen het beste als ze aan de lucht drogen: ONWAAR

9 op de 10 Nederlanders denken dat het beter is een wond te laten genezen aan de lucht. De helft van hen denkt dat pleisters niet de beste verzorging zijn van een wond. Een pleister wordt daarom om praktische redenen kort gebruikt. Bijvoorbeeld om het bloeden te stoppen of de wond te beschermen tegen vuil of kleding.

Wetenschappelijk onderzoek van afgelopen decennia laat zien dat het genezingsproces juist langer duurt als de wond aan de lucht droogt. Tevens kan dit leiden tot irritatie van de wond en daarmee tot meer littekenvorming. Het gebruik van een pleister versnelt de wondgenezing tot maar liefst 50%. Het houdt de wond vochtig zodat nieuw huidweefsel in een ideaal milieu kan worden aangemaakt. Nieuwe huidcellen groeien, delen en migreren namelijk beter in een vochtig milieu. Gebruik dus een pleister voor de beste genezing van de wond.

Wist je dat?

Voor 68% van de Nederlanders bepaalt opvoeding de kennis omtrent wond-
verzorging.

De meeste wondjes worden opgelopen in en om het huis (80%): tijdens het klussen (47%) en tijdens het koken (30%). Kinderen lopen vooral wondjes op tijdens het buiten spelen.

46% van de Nederlanders is van mening dat pleisters niet de beste verzorging zijn. Helaas vormt dit een drempel voor goede wondverzorging!

Eerste hulp bij wonden

Het mag duidelijk zijn: een pleister is helemaal geen schande. Het zorgt voor een goede en snellere genezing, en voorkomt de kans op littekens. Je kunt de genezing echter nog een handje helpen. Het is namelijk al jarenlang bekend dat er middelen zijn die bacteriën bestrijden. Zilver is er één van. Zo deden onze voorouders een zilveren munt in de melk om het langer vers te houden en werd zilver bestek gebruikt om bacteriën in voedsel te doden. Ook in de medische wereld wordt zilver vanwege zijn sterke antibacteriële werking al langere tijd gebruikt als toevoeging in antibiotica en bij de behandeling van verschillende wonden om infecties te voorkomen.

Maar ja: als je zilver op je wond legt geneest het natuurlijk helemaal niet. Hansaplast, koning der pleisters, maakt deze professionele vorm van wondverzorging toegankelijk voor iedereen met de introductie van Hansaplast pleisters met Antibacterieel Zilver. De helft van de wonden die we dagelijks in en rond het huis oplopen raakt namelijk geïnfecteerd. Door de toevoeging van antibacteriële zilverionen aan deze nieuwe pleisters nemen risico’s op infecties direct af. Dit juweel onder de pleisters is nu in diverse maten verkrijgbaar in apotheken en drogisterijen.

Een infectie ontstaat vaak zonder dat wij het doorhebben. Wanneer een wond geïnfecteerd raakt, kan er makkelijk een ontsteking ontstaan. Dit kenmerkt zich door roodheid, warmte, een zwelling, pijn en een langzaam herstellende wond. Het schoonmaken en het schoonhouden van de wond is de belangrijkste voorwaarde voor een goede wondgenezing zonder littekenvorming. Het plakken van een pleister is hierbij essentieel. Wonden, zoals schaafwonden en sneeën opgelopen in een bacterierijke omgeving, hebben een verhoogd risico op infecties. Deze dienen daarom direct te worden behandeld. Pleisters met antibacterieel zilver bieden hiervoor uitkomst.

Verkrijgbaarheid

De Hansaplast pleisters met Antibacterieel Zilver zijn hypoallergeen en bovendien beschikbaar in verschillende maten, zodat elke wond kan worden behandeld. De Hansaplast pleisters met Antibacterieel Zilver zijn verkrijgbaar in apotheek en drogisterij voor de adviesprijs van:

Hansaplast Elastic 1m x 6cm met Antibacterieel Zilver: € 3,49
Hansaplast Sensitive 1m x 6cm met Antibacterieel Zilver: € 3,69
Hansaplast Sensitive XL met Antibacterieel Zilver: € 3,99
Hansaplast Sensitive XXL met Antibacterieel Zilver: € 5,49

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.