logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hanna Bervoets schrijft Boekenweekgeschenk 2021


Hanna Bervoets schrijft het Boekenweekgeschenk voor de Boekenweek 2021. De 86ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 6 maart tot en met zondag 14 maart 2021. Lezers krijgen het Boekenweekgeschenk bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Ook dit jaar verschijnt het Boekenweekgeschenk in het Fries.

Ik kijk nu al uit naar een Boekenweek waarin we niet alleen de literatuur, maar ook de veerkracht van de boekhandel vieren.

Hanna Bervoets

Eveline Aendekerk, directeur CPNB

‘We zijn ongelofelijk blij dat Hanna Bervoets volgend jaar het Boekenweekgeschenk schrijft. Hanna is met haar inspirerende oeuvre en scherpe observaties een belangrijke stem in de literatuur en een van de meest toonaangevende vertegenwoordigers van een nieuwe generatie. Een nieuwe generatie die haar eigen stempel zet op de Nederlandse literatuur. Het is dan ook de hoogste tijd dat deze generatie een prominente rol krijgt in de Boekenweek. Hanna Bervoets is niet alleen de jongste Boekenweekgeschenkauteur van dit millennium, maar ook de jongste vrouwelijke Boekenweekgeschenkauteur sinds Hella Haasse het geschenk schreef in 1948. Ik kan niet wachten tot ik Hanna’s Boekenweekgeschenk kan lezen. We realiseren ons ook dat we deze aankondiging doen op een moment dat het onvoorspelbare en pittige tijden voor het boekenvak zijn. Reden te meer om er samen met boekhandels, uitgeverijen, auteurs en bibliotheken voor te zorgen dat de Boekenweek 2021 een groot lezers- en boekenfeest in de boekhandel en de bibliotheek gaat zijn!’

Hanna Bervoets

Het schrijven van het Boekenweekgeschenk was een langgekoesterde wens. Toen ik in december werd gevraagd, wist ik meteen: dit ga ik doen. Ik ben de volgende dag begonnen. Zelden werkte ik met zoveel energie en concentratie aan een verhaal als nu. Ondertussen zijn het onzekere tijden, ook voor de boekenwereld. Om schrijver Valeria Luiselli te citeren: “Boeken zijn niet in gevaar, die hebben plagen, dictators en natuurrampen overleefd. Maar de boekenbranche verkeert in zwaar weer.” Gelukkig is de boekenwereld inventief. En in tijden als deze bieden boeken meer dan alleen troost. Literatuur kan inzichten genereren, gedachten scherpen, normen bevragen. Want elke roman is een geschiedenisboek, en elk geschiedenisboek is een roman. Ik vind het dan ook niet alleen een eervolle, maar ook een belangrijke taak de literatuur en ons boekenvak te vertegenwoordigen volgend jaar. Daarbij kijk ik nu al uit naar een Boekenweek waarin we niet alleen de literatuur, maar ook de veerkracht van de boekhandel vieren.’     

Hanna Bervoets
Hanna Bervoets (1984) is schrijver, essayist en scenarist. Na een bachelor Media & Cultuur en een master Journalistiek & Research publiceerde zij zeven romans, verschillende scenario’s, toneelstukken, korte verhalen en essays. In 2009 debuteerde Bervoets met Of hoe waarom, twee jaar daarop verscheen Lieve Céline, dat werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs. Een jaar later verscheen de bestseller Alles wat er was, gevolgd door Efter (2014), Ivanov (2016) en Fuzzie (2017). Bervoets’ werk werd verschillende malen genomineerd voor de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. In 2017 won Bervoets de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en in datzelfde jaar eveneens de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Haar laatste roman, Welkom in het Rijk der zieken, behaalde de longlist van de Bookspot Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. Vertaalrechten van haar werk werden onder andere verkocht aan Duitsland, Frankrijk en Turkije. Bervoets woont en werkt in Amsterdam. Haar boeken worden uitgegeven bij Uitgeverij Pluim.

Het thema van de Boekenweek 2021 en de schrijver die met dit thema aan de slag gaat als Boekenweekessayist worden op een later moment onthuld.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.