logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Haniyé, Matay de Mayee

Soms kom je wel heel bijzondere kookboeken tegen – en Haniyé is dat zeker ook. Het is een exotisch kookboek dat eens niet gekoppeld is aan een land, maar van een volk: dat van de Christelijke Suryoye. Een cultuur waarin de moeder van Matay de Mayee, schrijver van dit kookboek, is opgegroeid. De oorsprong ligt in het Midden-Oosten, waar het een smeltkroes is van de omringende landen en culturen.

Oudste keuken ter wereld

De Suryoyeese cultuur behoort misschien wel tot de oudst overgebleven culturen ter wereld, waarbij tradities (en recepten) van moeder op dochter werden doorgegeven. Mondeling – want bijna niemand kan er lezen of schrijven. Matay de Mayee zag het als een roeping om die recepten nu eens op papier te zetten en op die manier te vereeuwigen. Het boek Haniyé is dus een briljante samenwerking geworden tussen moeder en zoon!

Culturele achtergrond

Misschien wel interessanter dan de recepten in dit boek is de culturele achtergrond van de Suryoye, waar je in het boek Haniyé ruim mee in aanraking komt. Matay vertelt je over de geschiedenis van het volk, de ontwikkelingen van het Midden-Oosten en natuurlijk ook van de gevolgen van al die invloeden van buitenaf. De Christelijke invloeden hebben bijvoorbeeld gezorgd dat de mensen varkensvlees mochten eten en alcohol mochten drinken, maar brachten ook de bekende feestdagen met zich mee. De cultuur uit het Midden-Oosten legt qua maaltijden de nadruk op de lunch, met een licht ontbijt en een vluchtig diner, doordronken met exotische kruiden, verse ingrediënten en veel ambachtelijke bereidingswijzen. Voor de meeste ingrediënten zul je misschien een buitenlands supermarktje moeten opzoeken, die zijn lang niet altijd beschikbaar bij de lokale grootgrutter. De Midden-Oosterse invloed brengt veel peulvruchten, vlees, yoghurt en graansoorten met zich mee – aangevuld met de nodige kruiden.


Ga direct naar Haniyé op BOL.com.

Recensie over Haniyé

Haniyé is een kookboek voor de wat meer experimentele koks onder ons, aangezien het een onbekende keuken is in de meeste huishoudens. Verbazingwekkend is het een van de oudste keukens ter wereld. Het boek is een ode aan hun cultuur, aan Matays moeder en natuurlijk aan lekker eten. Het is een uniek boek met goed uitgelegde recepten, fraaie fotografie en een indrukwekkende achtergrondvertelling.

Score: 8


Informatie

Titel: Haniyé
Auteur:
Uitgever: Fontaine uitgevers
Aantal pagina’s: 224
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789464042184
Prijs: 33.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.