logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Creatief handletteren is het nieuwe schrijven


creatief handletteren en meer Dankzij de opkomst van de computers en nieuwe grafische vaardigheden was je jarenlang echt de baas als je in Photoshop uit de voeten kon. Fotomanipulatie is natuurlijk gaaf, maar je was een hele koning als je met vectors kon tekenen. Nog steeds is dat knap, maar er is een mooie verschuiving gekomen naar oude technieken: schrijven. Met de hand! Hele borden worden volgeschreven in restaurants en bistro’s, maar ook in het schrijven van een kattenbelletje of brief wordt een net handschrift zeker gewaardeerd. Die nieuwe trend heet handletteren, en is een heuse rage aan het worden. Creatief handletteren en meer laat je verschillende manieren zien om op een creatieve manier om te gaan met tekst.

Verschillende disciplines

Daarbij maakt Creatief Handletteren en Meer onderscheid tussen een paar verschillende elementen: schrijven op papier, schrijven op een poster (een krijtbord) en creatief vormgegeven letters op een poster, waarbij je de tekst op een figuratieve manier gebruikt. Het boek heeft dan ook die hoofdstukken opgenomen: moderne kalligrafie, Geïllustreerde letters en Krijtletters. Daarbij valt direct op dat de Krijtletters weinig van doen hebben met krijt, buiten het uiterlijk. Ze zijn helemaal gemaakt in Photoshop. Zo komen nieuw en oud toch weer samen! De Geïllustreerde letters zijn leuk voor als je heel veel tijd hebt, maar spreken mij persoonlijk niet zo aan. De moderne kalligrafie echter stort ik me vol overgave op: dat is pas echt cool! In dit hoofdstuk worden de oude technieken van kalligrafie gebruikt om een modern en vlot handschrift te maken, dat zowel stoer als vloeiend is. Een handschrift dat een indruk zal maken op ieder die het ziet.

Bonus letteren

Als bonushoofdstuk ga je nog eens wat creatiever aan de slag met verschillende teksten op cadeaulabels, tafelschikkingen en servetten. Een leuke manier om het aankomende kerstdiner extra chique aan te kleden, hoewel het nog even duurt voor we daar zijn. Creatief handletteren en meer is een geweldig boek om creatief met tekst aan de slag te gaan. Het is geschreven als een echt werkboek. De moderne kalligrafie is zelfs te oefenen in het boek zelf, compleet met voorbeelden en belijnd papier om netjes te leren schrijven. Maar het blijft een kwestie van oefenen, natuurlijk. En dan komt het oude weer in een nieuw jasje. Heerlijk retro! Creatief handletteren en meer, Gabri Joy Kirkendall Laura Lavender BBNC Uitgevers, 128 pagina’s, paperback. Prijs: 14,99 euro. ISBN: 9789045320014

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.