logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Handige tips om zo duurzaam mogelijk te leven

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Zuinig omgaan energie en water wordt gelukkig steeds normaler gevonden. Zo kiezen steeds meer mensen voor een duurzame energieleverancier. Je kunt een geschikte energieleverancier onder andere vinden met een energievergelijker. Dit zijn slechts enkele tips om zo duurzaam mogelijk te leven. Welke maatregelen zijn nog meer zeer effectief?

Wat is duurzaam leven?

Duurzaam leven betekent dat je zo min mogelijk impact probeert te hebben op het milieu. De natuur en levende wezens moeten geen nadeel ondervinden van jouw leefstijl. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Sterker nog: duurzaam leven is juist heel erg leuk en niet moeilijk om te doen! Bovendien draag je ook nog eens een steentje bij aan een betere wereld. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de volgende generaties, en misschien wel jouw kleinkinderen, de nadelen ondervinden van jouw niet duurzame levensstijl. Een van de manieren om dit te voorkomen is het hergebruik van spullen. Probeer zo min mogelijk afval weg te gooien. Er zijn ontzettend veel spullen die je gemakkelijk kunt recyclen. Je hebt er alleen een beetje creativiteit voor nodig. Wist je bijvoorbeeld dat je van een oude klapstoel prima een boekenplank of kledingrek kunt maken? Steek de handen uit de mouwen en begin meteen met hergebruiken!

Probeer zo min mogelijk te verspillen

Om duurzaam te leven moet je zo min mogelijk verspillen. Bespaar bijvoorbeeld energie door de verwarming vaker uit te zetten. Je kunt in plaats daarvan best een dikke trui dragen om het lekker warm te hebben in huis. Daarnaast is het verwarmen van je huis met pellets zeer duurzaam.  Probeer verspilling tegen te gaan door zo min mogelijk verpakkingen te gebruiken. Stop je lunch voor het werk bijvoorbeeld in een trommel of lunchbox in plaats van plastic zakjes. Ook deze op het oog kleine stapjes hebben veel effect. Gebruik daarnaast eens recyclebare verpakkingen in plaats van plastic zakjes. Zo kun je ook van stof een prima cadeauverpakking maken. Of verras iemand met een cadeautje met een leuke strik en tekst.

Een duurzame lifestyle

Duurzaamheid is allang geen trend meer. Het is een lifestyle die goed is voor mens en milieu. Gelukkig komen steeds meer mensen er mee in aanraking. Ze ontdekken bijvoorbeeld hoe leuk en effectief het is om tijdloze items te kopen die jarenlang meegaan. Koop bijvoorbeeld een deel van je interieur bij de kringloop. Daarmee doe je meteen aan recyclen! Duurzame en tijdloze producten zijn bijvoorbeeld leren schoenen, vulpennen en hervulbare aanstekers.

Eet en leef zo lokaal mogelijk

Tegenwoordig kom je in de supermarkt je tientallen producten uit het buitenland tegen. Het is echter niet nodig om deze producten in huis te halen, als je ze ook lokaal kunt kopen, eten en consumeren. Waarom heb je bijvoorbeeld een broek nodig uit Italië als je die ook kunt kopen in de winkel een paar meter verderop? Probeer dus zo lokaal mogelijk te leven. Verbouw je eigen groentes en ontdek hoe leuk dit is. Je zult ontdekken dat dit gemakkelijker is dan gedacht!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.