logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Handige tips voor het kiezen van een advocaat


Heb je een goede advocaat nodig, maar weet je niet goed waar je moet beginnen met je zoektocht? In Nederland zijn veel mensen die niet weten waar ze moeten zoeken wanneer ze een advocaat nodig hebben en dat terwijl er in Nederland steeds meer advocaten te vinden zijn. Kwantiteit betekent niet altijd kwaliteit en daarom is het goed om te weten hoe je een goede advocaat kunt vinden. In dit artikel geven we je enkele tips voor het kiezen van een advocaat.

Kies altijd voor advocaat met specialisatie

Om de beste advocaat voor jouw kwestie te vinden, is het aan te raden om op zoek te gaan naar een advocaat die gespecialiseerd is in waar je hulp bij nodig hebt. Heb je hulp nodig bij een (v)echtscheiding of het vertellen aan je kinderen dat jullie gaan scheiden, dan heb je een echtscheidingsadvocaat of een familierechtadvocaat nodig. Ook zijn er advocaten in te huren voor strafrecht, civiele recht en ondernemingsrecht. Het scheelt je tijd en extra kosten wanneer je direct voor de juiste advocaat gaat. Specialisatie is wat een advocaat een goede advocaat maakt, zoals de professionals van Snijders Advocaten.

Let op de prijs- en kwaliteitsverhouding van de advocaat

Daarnaast is het verstandig om te letten op de prijs en de kwaliteit die je daarvoor terugkrijgt. Heb je met een aardig gemakkelijke zaak te maken dan kan het geen kwaad om voor een wat goedkopere advocaat met minder ervaring te gaan. Maar: hierbij moet je rekening houden dat écht goed advies en de juiste hulp geld kost. Dit betaalt zichzelf natuurlijk ook terug in bijvoorbeeld het winnen van een zaak. De kosten van een advocaat zijn gemiddeld 200 euro per uur. Op basis daarvan kun je altijd een inschatting maken hoeveel ervaring een advocaat heeft en wat jij denkt nodig te hebben.

Advocaat lid van beroepsvereniging

De prijs is niet het enige waar je naar moet kijken wanneer je in wilt schatten wat de kwaliteit en ervaring van een advocaat is. Het is aan te raden om ook te kijken naar het feit of de advocaat in kwestie lid is van een beroepsvereniging. Beroepsverenigingen zoals Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland bieden een kwaliteitskeurmerk aan. Dergelijke advocaten hebben alleen zo’n lidmaatschap wanneer zij zichzelf actief blijven ontwikkelen in het vak. Op die manier krijg je de garantie dat je voor kwaliteit kiest.

Let op de aangevraagde offerte

Tot slot is het verstandig om bij meerdere advocaten een offerte aan te vragen, zodat je meerdere advocaten met elkaar kunt vergelijken. Let hierbij op een aantal dingen waarop je je uiteindelijke keuze kunt maken. Is het uurtarief bijvoorbeeld helder en is de advocaat of het kantoor duidelijk over eventuele extra kosten? Hoe wordt de zaak ingeschat en hoeveel tijd denkt men dat er nodig is voor de zaak? Goed om in je achterhoofd te houden: kwalitatieve advocaten hebben meestal een hoger tarief per uur, maar zijn vaak minder tijd kwijt aan het behandelen van een zaak.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.