logo-liggend-wit-donkerblauw

Gespierd de zomer in? Kijk dan deze halter oefeningen!

Voor iedereen die regelmatig in de sportschool te vinden is, zijn halters natuurlijk geen onbekende. Ze zijn er is allerlei verschillende soorten, maten en dus ook gewichten en worden met name gebruikt om de spieren te trainen. Waar een deel van de sporters kiest voor het gebruik van apparaten, geven de echte krachtpatsers de voorkeur aan halters. Je kunt namelijk met een set dumbbells je spieren een stuk gerichter, ook wel geïsoleerd genoemd trainen. Om je een idee te geven welke oefeningen er allemaal mogelijk zijn met halters, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

halter gewicht oefeningen

Verschillende soorten halters

Wanneer we het hebben over een halter, dan zijn er allerlei verschillende soorten. De gemakkelijkste schifting die je hierin kunt maken, dat is tussen dumbbells en barbells. Je kunt in principe met beide je volledige lichaam trainen, zonder dat je hier extra apparaten voor nodig hebt. Het enige wat wel belangrijk is, is dat je een verstelbare fitnessbank hebt, zodat je deze in verschillende posities kunt verstellen om je oefeningen te kunnen doen.

Hoe kun je trainen met dumbells?

Wil jij je spieren laten groeien, dan is het zaak dat je deze belast. Dit kan op allerlei verschillende manieren, waarvan het trainen met dumbbells er daar één van is. Door het gewicht van de dumbbells op verschillende manieren te gebruiken, zul je verschillende spieren aanspreken om dit gewicht te kunnen verzetten. Wanneer je namelijk je spieren traint, zorg je er eigenlijk voor dat er kleine scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes herstellen zich, waardoor je spier de volgende keer een stukje sterker is. Wel is het belangrijk dat je voldoende rust houdt, zodat je spieren de tijd hebben om te kunnen herstellen. Voldoende voeding en goede slaap zijn hierin dus essentieel.

Welke dumbbells heb je nodig?

Begin jij net met trainen, dan zul je doorgaans het beste kunnen beginnen met relatief lage gewichten. Je lichaam moet namelijk eerst nog even wennen aan de weerstand en naarmate de tijd vordert kun je steeds een stapje hoger gaan. Een goede manier om dit thuis te kunnen doen, is door het gebruik van verstelbare dumbbells. Dit zijn dumbbells waarbij je zelf eenvoudig het gewicht kunt aanpassen. Het is namelijk zo, dat je bij verschillende oefeningen ook verschillende gewichten nodig hebt. Het grote voordeel aan verstelbare dumbbells, is dat je niet allemaal verschillende nodig hebt, maar eenvoudig wanneer het nodig is het gewicht door middel van een extra schijf kunt verhogen. Zo kun je dus iedere keer het gewicht verhogen, maar heb je geen compleet nieuwe set nodig.

Hoe kun je op de juiste manier trainen

Wanneer je net begint met halters, dan is het niet alleen voor jezelf even wennen, maar ook voor je lichaam. Vooral de techniek is hierin een stuk belangrijker, dan het gewicht. Train je in de sportschool, schaam je dan ook absoluut niet wanneer je een wat lichter gewicht pakt. Train je namelijk direct ontzettend zwaar, dan heb je kans op eventuele vervelende blessures. Iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten wanneer je net begint. Het is dus belangrijk dat jij je eerst focust op de techniek, dan zul je gaandeweg merken dat je kracht toeneemt, waardoor je het gewicht kunt verhogen.

Verschillende oefeningen

Je kunt met halters allerlei verschillende oefeningen doen. Zo kan het voor beginners dus best lastig zijn om de juiste oefeningen te kunnen vinden. Mede daarom hebben we een aantal voorbeelden voor je, zodat jij thuis aan de slag kunt met trainen.

Lunges

Met deze oefening train je je benen en ook bilspier. Wat je doet, is het volgende; Je pakt twee dumbbells, in beide handen één. Vervolgens strek je je armen naast je lichaam en zet een stap voorwaarts. Je zorgt dat je knie gebogen is in een hoek van 90 graden en houdt dit 2 seconden vast. Ditzelfde doe je vervolgens ook met je andere been en herhaal je aan beide kant 12 keer. Daarna houd je even één minuut rust en dan doe je hetzelfde weer. Dit herhaal je totaal 4 keer en dan ben je klaar met deze oefening.

Bankdrukken

Waar we normaliter gewend zijn om bank te drukken met een barbell, gaan we dit nu doen met dumbbells. Dit vraagt niet alleen iets van je kracht, maar ook van je coördinatie. Zorg er dus voor dat je op een halterbank gaat liggen en in beide handen een dumbbell hebt. Vervolgens strek je je beide arme ter hoogte van je borst en laat je ze langzaam zakken tot naast je schouders. Vervolgens druk je ze weer omhoog zodat ze in dezelfde positie weer terechtkomen. Zorg er wel voor dat de dumbbells elkaar niet raken, want dit zorgt ervoor dat de spanning van je spieren afgaat.

Conclusie

Zoals je ziet zijn dumbbells echt de perfecte manier om thuis aan het trainen te gaan. Hoewel er tal van verschillende oefeningen zijn te bedenken met dumbbells, hebben we er hier nog maar twee voor je uitgelicht. Het enige wat jij dus thuis nodig hebt, om dit aan de slag kunnen gaan, dat is een set dumbbells, bij voorkeur verstelbaar, zodat ze lekker met je kunnen meegroeien en een verstelbare fitnessbank, zodat je iedere oefening die je wilt doen gemakkelijk kunt uitvoeren. Je zult zien dat wanneer je dit frequent doet, je lichaam zich in een rap tempo weet te ontwikkelen, waardoor jij in no-time het gewenste lichaam hebt.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.