logo-liggend-wit-donkerblauw

Hail Caesar als een kritische blik op de filmindustrie


Hail-Caesar Hail Ceasar is een film die de nodige uitleg nodig heeft om hem goed te kunnen begrijpen. Want in Amerika moet alles scherper, groter, erger. En dus wordt een dreiging van een communistische invasie enorm opgeblazen. Vooral in de jaren 40 en 50 was het een heikel punt en werd je letterlijk met de nek aangekeken als je verdacht was communistische gedachten te hebben – of uberhaupt omging met mensen die communistische idealen nastreefden. Moet je indenken wat dat voor effect had op de filmindustrie, waar een handje vol acteurs de dienst uitmaakten. Of eerder: waarin een handje vol acteur actief was, want zo’n status als acteurs nu hebben hadden ze toen niet.

De rollen

De hoofdrolspeler in de film is Eddie Mannix, een producer in Hollywood die werkt voor Capital Pictures. Iemand die alle neuzen dezelfde kant op moet laten wijzen, die vleiende woorden moet kunnen spreken als de nekharen hem overeind staan en die acteurs een schop onder de kont moet geven als dat nodig is. Hij is de brandjesblusser die van hot naar her rent om films voor elkaar te boksen in een lastige periode. En dat zijn er nog al wat! Zo raakt een schoonzwem-actrice zwanger zonder dat ze getrouwd is (een doodzonde in die tijd), moet hij een westernacteur plaatsen in een elegante speelfilm en raakt – tot overmaat van ramp – de hoofdacteur van de religieuze film Hail Caesar vermist. En zie dan nog maar eens alles op te lossen!

Verwarrende Caesar

Door al die verhaallijnen is het een tamelijk verwarrende film geworden. Er gebeuren simpelweg té veel dingen, en dat terwijl de verhaallijn van George Clooney toch de belangrijkste zou moeten zijn. Tenminste, als je de titel van de film moet geloven. George speelt namelijk de rol van Baird Whitlock, die op zijn beurt een belangrijke rol speelt in de opnames van Hail Caesar. Op een dag wordt hij gekidnapt van de set, om vervolgens in een luxe villa te ontwaken. Hij blijkt opgenomen te worden in een soort communistische sekte die er nogal bizarre denkbeelden op nahoud. Veel zal ik er natuurlijk niet over zeggen, maar dat het een verwarrende scène is zul je na het zien van deze film alleen maar kunnen beamen. Toch sneeuwt de rol van Baird Whitlock volledig onder bij alle andere rollen, en dat is jammer. Zeker omdat de acteurs zichtbaar genoegen hebben in het neerzetten van hun karikaturale rollen. Het verhaal, de grappen en scherpe humor die in de film hadden kunnen zitten ontbreken helaas. Voor mij een afknapper! Hail Caesar, Universal pictures
Tijdsduur: 106 minuten, Komedie. Verkrijgbaar op: DVD en Blu-ray

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. […] is het best wel ironisch. Een tijdje na de film Hail, Caesar komt er een film over de belangrijkste filmproductie uit deze persiflage op Hollywood: Risen […]


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.