logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Hack – Het instituut, Mirjam Mous

Mirjam Mous heeft inmiddels een goede naam gemaakt als het aankomt op spannende jeugdboeken met een scherp randje. Haar boeken draaien steevast over autoriteiten die misbruik maken van hun macht, over mysteries die verborgen blijven voor het grootste deel van de mensen en over plannen van de overheid om iedereen rustig te houden. Je zou zo maar kunnen denken dat Mirjam koningin is van de complottheorieën! In Hack (of H@ck, zoals het op de cover staat) wordt je een stuk mee de toekomst in genomen.

Voorbij de Bange Jaren

In die toekomst wordt met enige weemoed gedacht aan de Bange Jaren, de jaren waarbij de Derde Wereldoorlog op het punt stonden om uit te barsten. Op dat moment was er een grote ommekeer, waarbij de regering flink wat processen stil zette en veranderingen doorvoerde in de maatschappij. Iedereen at voorgeschreven voedsel om de wereld te redden, misdaad werd bestraft en de controle op alles en iedereen werd flink aangescherpt. Het gros van de mensen is hier mee in zijn nopjes, maar niet allemaal. Zo komt Holden, één van de twee hoofdpersonen van H@ck, in aanraking met een aantal voorwerpen uit de Bange Jaren, waaronder wat blikken voedsel. Er gaat een wereld voor hem open! Hij treft er ook wat vuurwerp, wat al jaren lang verboden is. Dat zal hij zeker gaan afsteken tijdens de Happy Days, een groot feest.

De invloed van social media

Naast Holden is ook Prissy een hoofdpersoon. Zij is de zus van Holden. Hun vader is omgekomen tijdens een ongeluk op het werk, hun moeder probeert de eindjes aan elkaar te knopen. Prissy is een echt tienermeisje. Ze kijkt de vlogs van Reese en laat zich daar flink door beïnvloeden, mede onder druk van haar vriendinnen. Het komt zelfs zo ver dat ze de betaalpas van haar moeder steelt om een nieuw jurkje te kopen, omdat Reese dat jurkje zo aanprijst. Dat brengt haar flink in de problemen. Gelukkig is er de mysterieuze Mo om haar daar een handje bij te helpen… en voor ze het weet is ze actief in een rebelse hackersgroep!

Ga direct naar H@ck – het instituut op BOL.com.


Recensie over Hack – Het Instituut

CooleSuggesties topper

Mirjam Mous heeft met Hack – Het Instituut een eerste deel van een spannende sci-fi serie geschreven. Daarin bepaalt de staat alles wat mensen mogen doen en laten, van eten tot werk aan toe. Niet iedereen blijkt vatbaar voor de invloed van de staat, zoals Holden. Maar er steekt meer achter, ontdekken de twee kinderen. Samen met verschillende partijen onderzoeken ze de wereld zoals zij die kennen en ontdekken dat er een heel nieuwe dimensie voor ze opent. Hack is spannend geschreven, wisselt per hoofdstuk tussen Prissy en Holden en dendert in een rap tempo voort. Er zijn veel spannende momenten in het boek, genoeg grappige delen om het wat luchtiger te maken en smeekt om een tweede deel!

Score: 9Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

H@ck – Het instituut,
Illustrator: nvt
Uitgever: van Goor, 400 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789000366293. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.