logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zeg dag tegen roos met een goede antiroosshampoo


Heb je net even lekker met je handen je haren los geschud, dalen er allemaal schilfertjes neer op je kleding! Roos, we hebben er allemaal in meerdere of mindere mate last van, maar het is niets om je voor te schamen. Bovendien kun je met een goede shampoo tegen roos je haar en hoofdhuid zo roosvrij maken. Maar wat is roos nu eigenlijk precies en hoe werkt zo een antiroosshampoo precies?

Huidvernieuwing

Voordat we in kunnen gaan op roos, is het goed om te weten hoe je huid eigenlijk werkt. Je huid is het omhulsel van het lichaam en daarmee het grootste orgaan wat je bezit. Het bestaat uit verschillende lagen, waarvan we de bovenste laag (epidermis of opperhuid) kunnen zien. Daaronder bevinden zich de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. In deze onderste laag vind je de talg- en zweetkliertjes, poriën en haarwortels terug. In de onderste laag van de huid worden ook de nieuwe huidcellen gemaakt die vervolgens naar de opperhuid worden gebracht. De dode huidcellen schilferen namelijk af en worden vervangen door nieuwe cellen. Zo heb je een keer per maand een heel nieuwe bovenlaag van de huid. Dit proces vindt plaats over je hele lichaam, dus ook op je hoofdhuid.

Roos: losse huidschilfertjes

Roos is niets meer dan losse huidschilfertjes die op de hoofdhuid zijn achtergebleven tijdens het vernieuwen van de huid. Deze huidschilfertjes blijven achter op je hoofd en in je haren, omdat ze minder gemakkelijk verdwijnen, zoals huidschilfers op je armen bijvoorbeeld. Dit komt onder meer door de haren zelf, maar ook door stylingproducten. Roos kan door verschillende factoren erger zijn bij jou dan bij een ander. Een snellere celvernieuwing is een oorzaak van het achterblijven van de velletjes in het haar. Deze snellere vernieuwing van de cellen van de hoofdhuid kan veroorzaakt komen door stress, een gistingsproces op de hoofdhuid, sommige soorten eten of drinken en te koude, droge lucht. Het gebruik van zeep in het haar kan ook roos veroorzaken. Meestal is roos droog, maar er bestaat ook vette roos. Hierbij werken de talgkliertjes van de hoofdhuid ook twee keer zo snel als normaal en ontstaat er een vettige talgophoping met huidschilfertjes op het hoofd. Dit kan leiden tot jeuk, wondjes en korstjes.

Shampoo tegen roos

Heb je roos? Kies dan altijd voor een natuurlijke anti-roos shampoo om de hoofdhuid te kalmeren. Door de hoofdhuid te kalmeren, vermindert de overmatige aanmaak van huidcellen en talg aanzienlijk. Hierdoor vermindert ook de jeuk op het hoofd. Goede antiroosshampoos bevatten tevens bestanddelen die de groei van schimmels op het hoofd tegengaan. Dit is geen overbodige luxe, want de warme omgeving van het hoofd in combinatie met een laagje talg, kan de groei van schimmels bevorderen. Tot slot wil je natuurlijk een shampoo die je haar en hoofdhuid hydrateert. Je kan kiezen voor agressieve middelen, maar soms – als je daar gevoelig voor bent – dan kan je roos juist verergeren. Een natuurlijke shampoo respecteert je hoofdhuid en je haar optimaal en zeg je al snel dag tegen roos op je nieuwe kleding.

Met roos naar de huisarts

Er zijn situaties waarbij het goed is om met roos naar de huisarts te gaan of een consult bij een dermatoloog aan te vragen. Bijvoorbeeld als je last van roos hebt op één plek op je hoofd of wanneer de roos ondanks een goede shampoo verergert. Ook bij schilfering in het gezicht, bloederige plekjes en korsten is het verstandig de huisarts te raadplegen. In alle andere gevallen hoef je echt niet met roos naar een dokter. Kies dan gewoon voor een goede, natuurlijke antiroos shampoo waar je roos van verdwijnt en je je haar en hoofdhuid goed en op milde wijze mee verzorgt. Gebruik in het begin wat minder stylingsproducten en was het haar met lauwwarm water. Zo ben je sneller roosvrij en schud je vol zelfvertrouwen je haar los met je handen.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.