logo-liggend-wit-donkerblauw

Haal je herinneringen in huis

Het is niet altijd even eenvoudig om je huis in te richten en aan te kleden. Het blijft een kwestie van keuzes maken. Zet je veel persoonlijke spulletjes neer en besteed je wekelijks veel tijd aan het huishouden door alles op te pakken voor je kunt stoffen, of houd je het wat sober en bespaar je jezelf die tijd? Ontspullen is de trend, maar daarmee lijkt persoonlijke inbreng in je interieur ook in het gedrang te komen. Of toch niet? Aan de muur kun je natuurlijk schilderijen en herinneringen hangen. Dat brengt niet alleen kleur in je huis, maar ook sfeer. Een stukje persoonlijkheid. En een stukje warmte, als je kiest voor bijvoorbeeld een foto op canvas.

Warmte door canvas

Het mooie van een afbeelding op canvas is namelijk niet alleen dat je een persoonlijke herinnering kunt tonen, waar je al een warm gevoel van krijgt, maar ook door het materiaal canvas krijgt je huis een warmere uitstraling. Het kleed je huis aan en oogt een stuk warmer dan bijvoorbeeld een ingelijste foto die je in een strakke lijst aan de muur hangt. Het leuke aan een canvas vind ik persoonlijk dat de foto doorloopt over de zijkant van het frame. De lijst is zo’n 3 centimeter dik, waar het doek over gespannen wordt. Je foto krijgt meteen een ruimtelijk karakter!

De keuze van de foto

Nu is de vraag natuurlijk: wat ga je afdrukken? Dat is en blijft heel persoonlijk. Wel is belangrijk dat je rekening houdt met een paar eigenschappen van canvas. Zo zorgt de structuur er voor dat de detaillering minder wordt. Kleine tekst of heel fijne details zullen dus minder goed leesbaar worden, zeker van een afstand. Bovendien is een canvas minder fel en kleurrijk dan een hoogglans foto. Er is minder contrast in je foto, waardoor de dieptewerking ook minder wordt. Als een foto indrukwekkend is op je beeldscherm, is dat dus niet direct zo op canvas. Wel mooi zijn portretten, zachtere kleuren en natuurlijk abstracte foto’s, waarin je hebt gespeeld met scherpte-diepte.

Dit maakt een foto mooi: de regel van derden

Gebruik in ieder geval nooit een onscherpe foto of een foto die er qua compositie al niet mooi uit ziet. Om een aansprekende foto te kiezen, kun je gebruik maken van de Regel van Derden. Verdeel hierdoor je foto in gedachten in drie delen horizontaal en drie delen verticaal. Je krijgt dus 9 denkbeeldige vakken. Interessante foto’s hebben belangrijke elementen op minstens één van die lijnen, en het liefst op een kruispunt. Simpel, niet?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.