logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Haaienkoorts, Morten A. Stroksnes

Journalist en schrijver van Haaienkoorts, Morten Strøksnes heeft al jarenlang een grote missie op de planning staan met zijn vriend, kunstenaar Hugo Aasjord. Ze willen namelijk op zoek naar de Groenlandse haai. Maar: daarvoor moeten ze wel wachten op het beste weer. De haai laat zich namelijk niet zo makkelijk zien. Bovendien moet het onstuimige water een beetje rustig zijn, om hun rubberbootje een beetje in veiligheid te houden. Morten reist naar Hugo af en samen bereiden ze zich voor op hun avontuur.

Filosofische inslag

Haaienkoorts ie een bloemig verhaal over dit spannende en vooral stoere avontuur. Eigenlijk staat het een beetje schril in contrast met elkaar, die rijke taal (en vooral: de uitgebreide uiteenzetting van alle gedachtes en overpeinzingen) en het stoere zeeleven. Strøksnes schrijft over de voorbereidingen naar de zoektocht en natuurlijk over de tocht zelf, maar laat ook zien dat hij diep nadenkt over de wereld en diens toekomst. Hij denkt na over het zeeleven, haaien (duh, dat is toch wel waar haaienkoorts om draait) en de Noorse natuur… en alles wat er nog meer in hem op komt. Dat maakt het verhaal wat warrig en chaotisch. Keer op keer trekken ze er op uit, speurend naar dat bijna prehistorische schepsel dat de zee onveilig maakt. En keer op keer moet jij weer zoeken naar die rode draad, afgeleid door die bloemrijke overpeinzingen.

Wetenschappelijke anekdotes

Eigenlijk is Haaienkoorts lezen alsof je in de kroeg zit met een oud mannetje dat telkens even afdwaalt van het eigenlijke gespreksonderwerp. Het is daarbij knap dat Stroksnes erin slaagt om al die korte feitjes en weetjes te verpakken in een boek dat een spannend verhaal neerzet, ook al zorgen al die weetjes en feitjes ervoor dat het verhaal zelf regelmatig kapseist. De basis van het boek is echter een spannende speurtocht naar een bijna mytischi wezen, dat twee volwassen mannen kostte wat kost met eigen ogen willen aanschouwen. Het is daarmee een soort becoming-of-age op midlife-formaat.

Ga direct naar Haaienkoorts op BOL.com.


Recensie over Haaienkoorts

Ik moet eerlijk zeggen dat Haaienkoorts me een beetje aan het twijfelen heeft gezet. Heeft het boek indruk gemaakt? Absoluut. Maar het heeft mijn hoofd zo nu en dan ook doen suizen door de enorme hoeveelheid informatie, regelmatig afgeleid door de afdwalingen en het bloemige taalgebruik. Dat haalt het stoere en snelle karakter, wat ook zeker bij een haaienjacht hoort, wel uit het verhaal. Mij kon dit boek dus minder bekoren!

Score: 6


Informatie

Haaienkoorts,
Illustrator: nvt
Uitgever: Atlas Contact, 288 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789045036281. Prijs: 15 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.