logo-liggend-wit-donkerblauw

Binnenkort in de bioscoop: Grutte Pier

Grutte Pier vertelt het verhaal van de Friese vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia, de legendarische krijger die een belangrijk historisch figuur voor Friesland is. Een magisch verhaal over Friese kleigrond, de bodem waar ontzettend veel bloed is vergoten en even zoveel mensen het leven lieten voor hun vrijheid. Grutte Pier gaat ook over de slag bij Warns waar in 1345 de Friese onafhankelijkheid werd bevochten. Een ode aan Fryslân dat voor vrijheid vocht en zijn ziel moest aanspreken voor een beter leven! De film Grutte Pier is vanaf 27 oktober in de bioscoop te zien.

Het verhaal

Het is 1514, een jaar waarin elke opstand de kop in wordt gedrukt door huursoldaten die de onderdrukte burgers tevens beroven van hun eigendommen. De imposante Grutte Pier, zo sterk als een os en 2.10 meter lang, leeft op zijn boerderij een bescheiden leven met zijn gezin. De liefde voor zijn vrouw Rintsje (Elske DeWall), zijn kinderen en Fryslân zorgen ervoor dat Pier de rust in zijn kop weet te bewaren, ondanks de steeds luider wordende stemmen in zijn hoofd. Als ook de boerderij van Pier, die is gezegend met een enorm rechtvaardigheidsgevoel, wordt geplunderd en in de fik gestoken, kolkt het bloed steeds heftiger door zijn aderen. Hij besluit om zijn land te bevrijden van alles en iedereen die denkt de baas te kunnen spelen…

Cast van de film Grutte Pier

De hoofdrol van Grutte Pier wordt vertolkt door Milan van Weelden (bekend van musicals zoals Billy Elliot en Macbeth), die zich speciaal voor Grutte Pier het Fries eigen gemaakt heeft. Zangeres Elske DeWall (countrygroup The BlueBirds, The Passion) maakt haar speelfilmdebuut en Bram van der Vlugt is te zien in zijn laatste filmrol. Naast hen zien we onder meer Carla DeBruine, Syb van der Ploeg (leadzanger van De Kast), Jan Arendz (Kameleon) en Cas Jansen (GTST, De 12 van Oldenheim). Milan van Weelden en Elske DeWall namen samen ook de titelsong Do bist mijn lân van de film op.

 • Milan van Weelden
 • Elske DeWall
 • Bram van der Vlugt
 • Carla DeBruine
 • Syb van der Ploeg
 • Jan Arendz
 • Cas Jansen
 • Lourens van den Akker
 • Joop Wittermans
 • Armin Ait Bihi
 • Hilly Harms
 • Leo de Jong

Meer informatie

Lengte: 115 min.
Taal: Fries
Scenario: Dick van den Heuvel & Steven de Jong
Regie: Steven de Jong
Productie: Wenda van der Pol en Bennie de Jong
Releasedatum: 27 oktober

Friese muziek in Grutte Pier

Op zaterdag 15 oktober vindt in Cultureel Centrum De Skâns Gorredijk de albumpresentatie plaats van Grutte Pier waarbij zangeres en castlid Carla de Bruine een aantal nummers van het album ten gehore zal brengen. Regisseur Steven de Jong geeft ook een filmcollege over Grutte Pier waarna de film te zien zal zijn. Grutte Pier vertelt het verhaal van de Friese vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia, de legendarische krijger die uitgroeide tot een belangrijk historisch figuur voor Friesland. De muziek van Grutte Pier is vanaf 15 oktober te beluisteren op Spotify en YouTube. Vanaf 27 oktober is Grutte Pier in de bioscopen te zien.

Het album bestaat uit tien nieuwe Friese liedjes die alles te maken hebben met het verhaal van Grutte Pier. Ook de titelsong van de film Do bist mijn lân gezongen door Elske DeWall en Milan van Weelden maakt deel uit van het album. De muziek is geschreven door regisseur van de film, Steven en Jong en geproduceerd door de drummer van De Kast, Nico Outhuijse. De componist is Ronald Schilperoort (De schippers van de Kameleon, Toscaanse Bruiloft). Het muzikale plaatje is compleet gemaakt met medewerking van Hubert Heeringa (Beste Zangers Band) die tevens ook een nazaat is van Grutte Pier.

Beluister hier Do bist mijn lan

Regisseur Steven de Jong: “Mijn agenda was in coronatijd vrij leeg, dus besloot ik samen met Ronald Schilperoort en Nico Outhuijse liedjes te gaan schrijven voor de film. Er kwamen steeds meer muzikanten bij en binnen no-time hadden we een paar nummers en covers gemaakt. Een muziekalbum kon dan ook niet uitblijven!”

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.