Boek recensie: Grumor in groep 8: familie RIP, Paul van Loon

Grumor in groep 8 familie RIP Paul van Loon

Paul van Loon staat bekend als een van de grootste kinderboekenschrijvers van Nederland, met griezelige verhalen voor kinderen als specialiteit. Verhalen met humor, waarbij je soms even de rillingen over je rug voelt lopen. Die naam heeft hij verdient met de Griezelbus-reeks, gevolgd door het fraaie aantal boeken over Dolfje Weerwolfje. Grumor in groep 8 – De familie RIP neemt je mee naar een heel bijzonder gezin.

Monsterlijk gezin

De familie RIP, dat de hoofdrol speelt in Grumor in Groep 8, bestaat uit een wonderlijke verzameling gezinsleden… die eigenlijk niet mogelijk moet zijn. Zo is er zombiemoeder, die zichzelf het liefst keer op keer begraaft in de tuin, grote broer Ernst, een vampier van 120 jaar oud die er uitziet als een jongen van 12 en de weerwolf Jimi, die echt pas 12 jaar oud is. Dat is al een wonderlijke mix, niet? Kleine kritische noot: is Jimi echt zo’n nakomertje… en wat was zijn moeder voor die tijd? Oh, en dan is er nog het spookmeisje Lea, dat gevonden is in een oud kasteel en geïnspireerd lijkt op Jammerende Jenny uit Harry Potter.

Verhalen in verhalen

Het boek draait allemaal om een bijzonder boek, waarin verhalen staan over de familie RIP. Moeder RIP wil namelijk leuke dingen doen met het hele gezin, en voorlezen hoort daarbij. Naast de losse verhalen beleeft de familie allerlei andere verhalen, waarbij Boris de huiskat en de muzikale Jimi een belangrijke rol spelen. Bovendien zijn ze erg benieuwd naar wie de ‘schrever’ van het boek nu eigenlijk is. Hoe kan die zo veel over hun gezin weten?


Ga direct naar Grumor uit groep 8 – De familie RIP op BOL.com.

Recensie over Grumor uit groep 8 – De familie RIP

Griezelen is leuk en aardig, zeker als je het met een scherpe pen doet zoals je gewend bent van Paul van Loon. In dit boek vervalt hij naar mijn smaak net te vaak in wat flauwe grappen en woordverhaspelingen, slapstick-achtige situaties en griezelige momenten die net niet logisch zijn. Dat is erg jammer, de basis van het wonderlijke gezin zou de basis kunnen zijn van een griezelig goede serie verhalen! Het boek is eenvoudig geschreven, met af en toe wat lastige woorden ertussen.

Score: 6


Informatie

Titel: Grumor uit groep 8 – De familie RIP
Auteur:
Illustrator: Silvie Buenen
Uitgever: Leopold
Aantal pagina’s: 244
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 9 jaar
ISBN: 9789025880187
Prijs: 15.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.