logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit zijn de grootste voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zelfstandig ondernemer kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Dit is overigens niet verplicht. Omdat een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet verplicht is, laat menig ondernemer deze links liggen. Dit komt voornamelijk doordat de premie behoorlijk hoog uit kan vallen. Toch raden wij je aan om niet alleen maar naar de kosten te kijken. Nee, want een arbeidsongeschiktheidsverzekering brengt ook voordelen met zich mee. Probleem is alleen dat lang niet iedereen hier bekend mee is. Daarom zetten wij hier de grootste voordelen van een AOV op een rijtje.

1. Je bent verzekerd van inkomen

Ben je in loondienst en raak je arbeidsongeschikt? Dan doe je een beroep op je werkgever. Deze is hiervoor verzekerd, waardoor jij een uitkering krijgt. Als je na twee jaar nog steeds arbeidsongeschikt bent, kun je een beroep doen op de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Ook dan krijg je een uitkering. Als je in loondienst bent, hoef jij je dus geen zorgen te maken over inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid.

Voor zelfstandig ondernemers zit dit iets anders in elkaar. Als zij arbeidsongeschikt raken, kunnen zij hun werk mogelijk niet meer doen. Ben je zzp’er? Dan betekent dit dat er geen geld meer in het laatje komt. De meeste ondernemers kunnen wel een paar maanden zonder inkomen, maar het moet niet te lang duren. Als dit wel het geval is, komen zij op den duur mogelijk in de financiële problemen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voorkom je dit. Dankzij deze verzekering ben je namelijk verzekerd van inkomen als je arbeidsongeschikt raakt.

2. Je kunt al binnen 14 dagen een uitkering ontvangen

Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijg je te maken met een eigenrisicotermijn. Deze termijn geeft aan binnen hoeveel dagen na arbeidsongeschiktheid je een uitkering ontvangt. Bij de meeste verzekeraars kies je zelf de eigenrisicotermijn. Kies je voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Klaverblad? Kies je voor 14 dagen? Dan ontvang je al een uitkering nadat je twee weken arbeidsongeschikt bent. Bij een eigenrisicotermijn van 730 dagen krijg je jouw eerste uitkering pas na twee jaar

3. Voor iedere ondernemer een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering

Menig ondernemer denkt dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde is, maar dit is een misvatting. Bij de meeste verzekeraars kun je namelijk verschillende soorten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen afsluiten. Neem bijvoorbeeld Klaverblad. Deze verzekeraar biedt drie verschillende soorten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aan: AOV Flex, Royaal AOV en Royaal Plus AOV. Deze drie verzekeringen verschillen van elkaar in de manier waarop je uitkering wordt vastgesteld en hoelang je de uitkering ontvangt. Doordat de verzekeringen van elkaar verschillen is er voor iedere ondernemer wel een geschikte arbeidsongeschiktheidsverzekering te vinden.

Vergelijk arbeidsongeschiktheidsverzekeringen altijd met elkaar

Als zelfstandig ondernemer kun je verschillende soorten arbeidsongeschiktheidsverzekeringen afsluiten. Daarom doe je er goed aan AOV verzekeringen met elkaar te vergelijken. Toch zijn er genoeg ondernemers die hier niet de tijd en/of moeite voor nemen. Zij sluiten lukraak een arbeidsongeschiktheidsverzekering af. In dat geval is de kans klein dat dit voor jou de beste AOV verzekering is. Daarbij komt dat je mogelijk onnodig veel premie betaalt.

Om de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering te vinden, raden wij je aan om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Focus je hierbij niet te veel op de prijs. Een lage premie is mooi meegenomen, maar uiteindelijk wil je goed verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.