logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Groene vingers in een handomdraai met deze boeken

Lukt het jou ook niet om die planten zo mooi, groot en fier te krijgen? Waar sommige mensen ploeteren om het groen in de blaadjes te houden, hoeven anderen maar naar een plant te kijken of ze springen al in bloei. Hoe komt dat? Nou… soms met een beetje gevoel, maar kennis kan ook nooit kwaad. Met deze twee boeken houd je jouw planten zowel binnen als buiten in topconditie en komen mensen voortaan bij jóu om advies!


Basisgids kamerplanten

Basisgids kamerplanten

Laten we binnen beginnen. Dat is vaak de moeilijkste plek om planten in leven te houden. Waarom? Nou, omdat binnenplanten eigenlijk uit alle hoeken van de wereld komen. Sommigen hebben daardoor heel veel water nodig, anderen juist heel weinig. Zo ook met licht, voeding en allerlei andere elementen. De een wil bijvoorbeeld graag natgespoten worden, terwijl de ander daar meteen bladrot van krijgt. Hoe wordt je wijs uit al die wensen en eisen? Nou – dit boekje is een goed begin.

Het boek begint met het leggen van een gedegen basis. Daarin krijg je tips over water geven, verpotten en hoe je de meestvoorkomende kwalen bij je groene klanten kunt voorkomen of verhelpen. Zo vertelt Felicity Hart je hoe je moet snoeien (en wanneer), maar ook hoe je planten bij elkaar combineert. Naast een aantal basistechnieken gaat ze ook in op het samenstellen van plantcombinaties in hoeken, manieren om je planten te presenteren (die had van mij niet gehoeven) en zelfs hoe je ze het beste op de foto zet, zodat je ze op social media kunt delen. Dan ben je misschien een tikje overmoedig, maar goed. Na die algemene informatie krijg je het onderdeel waar het uiteindelijk allemaal om te doen was: de informatie over de planten zelf.

Na de eerste 42 pagina’s komt die felbegeerde informatie over planten. Per plant lees je hoe groot de plant wordt, hoeveel licht hij nodig heeft en hoeveel water je hem moet geven. Ook wordt vermeld of de plant huisdiervriendelijk is en lees je algemene informatie over de plant en diens herkomst. Dat maakt het vaak wat makkelijker om te onthouden hoeveel water hij nodig heeft. De meeste planten hebben bovendien een toptip meegekregen, waarbij je ze er nog beter, mooier en groener uit laat zien.

De variatie aan planten is best groot, maar helaas zijn lang niet alle planten even goed verkrijgbaar. De meest bekende planten, zoals de sanseveria, monstera gatenplant, pannenkoekenplant en de lepelplant staan er gelukkig stuk voor stuk in – evenals veel planten die we in de meeste huiskamers tegenkomen. Het boekje is praktisch geschreven en bevat fraaie, heldere foto’s. De eerste helft is in mijn ogen niet even behulpzaam: de tips aan het zelf maken van plantenpotjes gaat in ieder geval volledig aan mij voorbij.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Deltas, 94 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789044762419. Prijs: 12.95 euro.

Ga direct naar Basisgids kamerplanten op BOL.com.

Slim tuinieren doe je zo

Slim tuinieren doe je zo

Ze zeggen wel eens: luie mensen zijn slimme mensen. Nou ja – dat gaat niet altijd op, sommige mensen zijn gewoon lui én dom, maar als je slim bent, kun je het je wel makkelijker permitteren om lekker achterover te leunen. Zelfs als het aankomt op tuinieren. Matthew Pottage laat zien joe je een onderhoudsvriendelijke tuin aanlegt zonder veel geld uit te geven. Daarbij maakt Matthew gebruik van de juiste planten op de juiste plek, in de volle grond of in potten. Zo kun je makkelijk en snel lelijke delen in je tuin maskeren en ben je flexibel als je eens wat anders wil.

Slim tuinieren doe je zo gaat in op verschillende aspecten van het tuinieren. Een belangrijk onderwerp is de inrichting. Welke planten combineer je met elkaar en waar zet je ze neer? ZO maak je een gras-oppervlak met kruipende planten, zodat je minder tijd kwijt bent aan onderhoud en leer je welke planten groen blijven en weinig snoei nodig hebben. Zo houd je meer tijd over voor andere leuke dingen in het leven, terwijl je toch kunt genieten van een mooie, bloeiende en groene tuin.

De echte kracht van Slim tuinieren doe je zo zit hem in de slimme oplossingen, zoals het planten van bomen in de grote potten of een zomerborder maakt met vaste planten. Hoe je bloembollen met elkaar combineert voor een jaar lang bloemen, werkt met klimplanten en budgetvriendelijke oplossingen om materialen opnieuw te gebruiken of een groene wand maakt met verschillende bloembakken. De manier waarop hij creatief omgaat met planten en materialen laat pas echt zien hoe je slim tuiniert! Dat out of the box denken is echt iets voor de creatieve tuinier.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Good Cook, 256 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789461432704. Prijs: 22.95 euro.

Ga direct naar Slim tuinieren doe je zo op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.