logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Shadow and Bone

Shadow and Bone is gebaseerd op de succesvolle Grishaverse-reeks van Leigh Bardugo. Het verhaal van Shadow and Bone begint in een wereld die letterlijk is verscheurd door oorlog. Er loopt namelijk een enorm schaduwgebied (De Scheur) door de wereld, die is doorspekt met wrede monsters. Hoofdpersoon in de serie is de nederige kaartenmaker en weesmeisje Alina Starkov. Zij heeft net een buitengewone kracht in zichzelf ontketend die de sleutel zou kunnen zijn tot de vrijheid van haar land. Door de levensgevaarlijke dreiging van de ‘Shadow Fold’ besluit Aline haar vertrouwde omgeving te verlaten en zich aan te sluiten bij de Grisha, een elitair leger met magische soldaten. Terwijl ze worstelt met haar nieuwe krachten ontdekt ze dat bondgenoten en vijanden een en dezelfde kunnen zijn en dat niets is wat het lijkt in deze weelderige wereld. Er zijn gevaarlijke krachten in het spel, waaronder een bende charismatische criminelen. Ze beseft dat er meer nodig zal zijn dan alleen wat magie om te kunnen overleven. 

Wie spelen er in Grisha-serie Shadow and Bone?

Shadow and Bone is een Netflix-productie van 21 Laps Entertainment, met in de hoofdrollen Jessie Mei Li (Alina Starkov), Archie Renaux (Malyen Oretsev), Freddy Carter (Kaz Brekker), Amita Suman (Inej), Kit Young (Jesper Fahey) en Ben Barnes (General Kirigan).

De cast bestaat verder uit Sujaya Dasgupta (Zoya Nazyalensky), Danielle Galligan (Nina Zenik), Daisy Head (Genya Safin), Simon Sears (Ivan), Calahan Skogman (Matthias Helvar), Zoë Wanamaker (Baghra), Kevin Eldon (The Apparat), Julian Kostov (Fedyor), Luke Pasqualino (David), Jasmine Blackborow (Marie) en Gabrielle Brooks (Nadia).

De makers van Shadow and Bone

Maker, uitvoerend producent en schrijver: Eric Heisserer
Auteur en uitvoerend producent: Leigh Bardugo
Uitvoerend producent en regisseur: Lee Toland Krieger
Uitvoerende producenten: Shawn Levy, Dan Levine, Dan Cohen en Josh Barry voor 21 Laps Entertainment en Pouya Shahbazian (Loom Studios)

Bekijk hier de trailer van Grisha: Shadow and Bone

Imposante verhaallijnen

Shadow and Bone is een imposant verhaal, dat bestaat uit meerdere verhaallijnen. Dat kan soms wat verwarrend overkomen, om nog maar te zwijgen van ingewikkelde fantasiewerelddetails die in de boeken meer aandacht kregen. Om die wereld wat krachtiger neer te zetten, zijn de Grishaverse-serie van Leigh Bardugo gemengt met haar andere serie, Six of Crows. Voor jou als kijker is dat een bron van informatie extra, voor puristen van de boekenreeks een no-go. Bewonderenswaardig ambitieus, ook al komen de bewegende delen niet altijd even goed samen. Bovendien vond ik het best verwarrend dat de wereld van Bardugo, die duidelijk is geïnspireerd op de Russische invloeden, in het Brits Engels worden uitgevoerd.

Avonturen van een weesmeisje

In het door Rusland geïnspireerde land Ravka bedreigt een stuk door monsters geteisterd terrein dat bekend staat als de Shadow Fold magische en niet-magische naties. Centraal in de serie staat Alina Starkov (gespeeld door Jessie Mei Li), een jonge kaartenmaker en een weesmeisje dat gewoon wil overleven en dicht bij haar beste vriend Mal (gespeeld door Archie Renaux) wil blijven. Mal is een geweldige vechtersbaas en speurder, die zijn talenten ook voor het leger inzet. Wanneer blijkt dat Alina magische krachten bezit die compleet nieuw zijn, worden de twee uit elkaar getrokken. Alina ontdekt haar uitverkoren vaardigheden en stijgt op in de rijen van de magische Grisha, krijgers die de elementen naar hun hand kunnen zetten. Haar profetie? Schakel de dreigende schaduwzone uit. Daarvoor wordt ze getraind in haar magische vaardigheden, wat leuke momenten oplevert.

streaming-banner-netflix

Verhalen uit de achterbuurt

Maar Alina’s verhaal is niet de enige verhaallijn in de serie. Oplichters Kaz (Freddy Carter), Inej (Amita Suman) en Jesper (Kit Young) jagen lucratieve en niet-volledig legale opdrachten na, waarvan er één hen op een koers zet om Alina op te sporen. Daarvoor moeten ze echter door het schaduwgebied… een heel gevaarlijke onderneming. Door de splitsing van deze twee verhaallijnen (en in het boek is dat ook zo), lijkt het soms alsof je naar twee verschillende series kijkt, hoewel de serie uiteindelijk draait om Alina. Toch vormen de criminele acties (en soms zelfs heldendaden, zo slecht is dit drietal niet) een welkome afwisseling tussen de leerschool die Alina ondergaat.

Wanneer komt Shadow and Bone op Netflix?

Shadow and Bone bestaat uit 8 afleveringen en is vanaf 23 april exclusief beschikbaar op Netflix


Recensie over Shadow and Bone

Het is een gewaagde zet om twee boekenreeksen met elkaar te verweven. Toch is het een slimme zet geweest. Het verhaal over Alina alleen zou al snel saai en een tikje frustrerend zijn geworden, vooral vanwege diens complete gebrek aan ambitie. Ik bedoel: kom op! je kunt de wereld redden. Klinkt dat niet goed? Zeker nadat je ouders in de oorlog zijn verdwenen lijkt dat me toch best een wenselijke zet. Door haar verhaal te mengen met die van de criminele kant, wordt een fraai beeld geschetst van de wereld. Die vult zich vooral met details in de verschillende lagen van de bevolking. Als onbekende met de reeks is het soms lastig om de grootsheid te zien van het geheel, om de verhoudingen tussen de volkeren te zien. Nu moet je die verschillen vooral putten uit de kleding, de accessoires, de huizen.

Score: 8


Informatie

Titel: Shadow and Bone
Uitgever: Netflix
Tijdsduur: 45 minuten
Genre: fantasy.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderBevat scenes met geweld

streaming-banner-netflix

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.