logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De beste gratis apps voor blinden en slechtzienden

Als slechtziende weet ik dat het niet altijd even makkelijk is om mee te kunnen met de ‘normale’ mensen. We leven nu eenmaal in een ontzettend visuele samenleving! Gelukkig zijn er moderne technieken die je hier mee kunnen helpen. Apple is bijzonder goed bruikbaar voor blinden en slechtzienden. Hun standaard voorleesfunctie en dicteerfuncties maken het prettig om mee te werken. Maar in de appstore vind je nog meer handige tools!

Prizmo Go

Prizmo Go is een ideale app voor het voorlezen van tekst. De app herkent tekst en zet hem om in taal, ookk in het Nederlands. Hiervoor tik je in de app rechtsboven op ‘EN’ en download je het Nederlands taalpakket. Richt de telefoon op een tekst en druk je op de grote blauwe knop. Tik daarna op ‘Reader’ en de tekst wordt voorgelezen, maar je kunt ook instellen dat de tekst automatisch wordt voorgelezen.

Envision AI

Envision is de meest betrouwbare app om de wereld om je heen te beschrijven. Envision is zorgvuldig ontworpen voor blinden en slechtzienden, waardoor ze onafhankelijker kunnen leven. De app gebruikt AI om tekst in realtime te lezen, scènes te beschrijven, het object te leren, mensen en nog veel… De eerste 14 dagen gratis, hierna moet je een abonnement afsluiten. Er is keuze uit per maand, half jaar of een heel jaar. Een gratis alternatief is Microsoft Seeing AI, maar deze app spreekt alleen Engels. Voor teksten voorlezen is deze dus minder praktisch in gebruik.

VO Calendar

VO Calendar maakt de kalender bruikbaar op je iPhone, mits je Voice Over geactiveerd hebt. De app valt op door het overzichtelijke design, met grote teksten en grote knoppen. Fijn is dat de app een vaste indeling behoudt, zodat je altijd weet waar je jouw vingers moet plaatsen. Afspraken zijn in de agenda te plaatsen door ze in te spreken. De app is niet goedkoop; de iPhone-versie kost 10,99 euro in de App Store.

Be my eyes

De app Be My Eyes helpt met het identificeren van voorwerpen en teksten in je omgeving. Via deze app kunnen zowel blinden als zienden zich registreren. Blinden kunnen de camera van hun app gebruiken om naar iets te wijzen, waarna zienden via de app vragen beantwoorden over wat er te zien is. Denk bijvoorbeeld aan het voorlezen van een brief, het identificeren van voedsel of helpen met informatie tijdens het reizen. Dat kan volledig in het Nederlands.

Earcatch

Earcatch geeft blinden en slechtzienden de kans om tv te luisteren. Door deze app krijg je via je koptelefoon audiobeschrijvingen van wat er gebeurt. Denk aan veranderingen van scène, geschreven teksten en andere momenten die je niet meekrijgt als je enkel de audio van een film of serie hoort. Je kunt de app niet alleen thuis, maar ook in de bioscoop gebruiken. Zoek eerst de juiste film of serie op en download de audiobeschrijving. Deze zet je aan zodra de film of serie start. Via je iPhone luistert de app mee zodat alles vanzelf synchroon loopt. Earcatch is gratis in de App Store te downloaden.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.