logo-liggend-wit-donkerblauw

Ga je voor graszoden of kunstgras?

Bij het aanleggen van je tuin kom je regelmatig voor belangrijke keuzes te staan. Sommige keuzes, zoals: waar maak je een terras? Zijn al eeuwenoud. Andere vragen zijn een stuk nieuwer. Zoals: ga je voor graszoden of kunstgras? We zullen een paar voor- en nadelen op een rij zetten.

Onderhoud

Dat is duidelijk: gewoon gras heeft veel meer onderhoud nodig dan kunstgras. Als je een onderhoudsvrije tuin wilt, is kunstgras kopen één van de beste keuzes die je kunt maken. Eenmaal gelegd heb je er namelijk nagenoeg geen omkijken meer naar, uitgezonderd af en toe de grassprietjes opborstelen of harken, zodat het er allemaal weer netjes uitziet. Bij gewoon gras moet je gras blijven maaien op opharken, sproeien in de zomer, bemesten en kalk strooien, opnieuw inzaaien en verticuteren. Dat is best een hoop werk!

Groene tuin

Ook op het aspect van een groene tuin komt qua kleur kunstgras bovenaan. Het verdort niet, is het hele jaar groen en wanneer je er een zwembad op plaatst, is het gas nog altijd groen als je het bad weer weghaalt. Veel groener zal het gras bij de buren niet worden! Ga je voor een groene tuin als in milieubewuste tuin, dan kom je natuurlijk bij de echte planten uit, bij het echte gras. Het voordeel van kunstgras boven bestrating is overigens wel dat het regenwater zich een weg kan zoeken naar het grondwater.

Plaatsen

Bij het plaatsen van kunstgras komt wel meer kijken dan bij het leggen van graszoden. Waar je bij graszoden gewoon moet zorgen voor een vrij vlakke basis, moet het bij kunstgras ook echt vlak zijn. Bij gras verwacht je namelijk een oneffen ondergrond, door de pollen en de natuurlijke groei. Bij kunstgras moet je rekening houden met een onderlaag en een strakke afwerking: dat groeit immers niet meer dicht, zoals gewoon gras wel doet. Die aandacht voor het leggen zal zich overigens dubbel en dwars terugverdienen bij je tijdwinst in het onderhoud!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.