logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Graszoden leggen in de tuin? Check deze tips


Leven in een groene omgeving is hartstikke gezond voor je. Wil je een grasmat aanleggen bij je huis, maar is gras zaaien geen optie of lukt het je maar niet om met zaadjes een mooi gazon te krijgen?

Geen zorgen: door graszoden te leggen kun je alsnog van een mooi groen tapijt in je tuin genieten. Daarmee heb je namelijk binnen no time een fraai gazon! In dit artikel lees je enkele tips en tricks voor het leggen van graszoden.

Graszoden bestellen: meten is weten

Als eerst moet je een plek in je tuin vrijmaken waar de graszoden komen te liggen. Het is aan te raden om deze plek heel goed op te meten zodat je precies weet hoeveel zoden je nodig hebt en je niet te weinig (of juist te veel) in huis krijgt. Graszoden worden altijd opgerold geleverd. In de meeste gevallen kun je graszoden online bestellen of telefonisch een bestelling plaatsen waarna je de zoden tegen meerprijs aan huis bezorgd krijgt of waarna je ze zelf op kunt halen.

Graszoden zijn uitgerold altijd 40 centimeter breed en 2,5 meter lang. Dat betekent dat iedere rol een vierkante meter gras is. Op basis daarvan kun je een inschatting maken hoeveel graszoden (rollen) je nodig hebt om de plek in je tuin te vullen. Het is belangrijk om de rollen thuis direct uit te rollen. In opgerolde toestand blijft het gras op de graszoden namelijk ‘slechts’ 24 uur mooi.

Dit is de beste periode om graszoden te leggen

Ook is het goed om meer te weten over de periode waarin je graszoden het beste kunt leggen. Over het algemeen kun je het hele jaar door graszoden leggen, behalve op de dagen en in de periode dat het veel vriest. Voor het gras is het sowieso beter om het te laten groeien in een periode waarin de zon regelmatig schijnt en waarin het niet te koud is. 

Dat betekent dat je de écht koude wintermaanden over moet slaan en het beste gaat voor een moment tussen half april tot half juni of tussen half augustus tot begin oktober. De kans op een mooi gazon is op die manier namelijk het grootst. Je grasmat heeft namelijk ook regelmatig regen (of water door te sproeien) nodig. De maand juli en een deel van augustus is vaak te droog en/of te warm om je gras goed te laten groeien.

Hoe leg je graszoden het beste neer in je tuin?

Neem zeker even de tijd om na graszoden bestellen ze op de juiste manier neer te leggen. Door er genoeg aandacht en tijd aan te besteden, is de kans namelijk het grootst dat je een mooi groen gazon krijgt. Graszoden hebben namelijk even nodig om zich te hechten aan de grond. Doorloop de volgende stappen bij graszoden leggen:

  1. Leg de graszoden strak naast en tegen elkaar op een stuk grond. Snijd de zoden in de juiste vorm. Dat doe je gewoon met een broodmes.
  2. Druk de graszoden voorzichtig tegen de bodem aan zodat ze goed contact krijgen met de ondergrond. Dat is een must voor de groei van je grasmat.
  3. Doe een beetje potgrond tussen de naden van de onderlinge graszoden. Daarmee zorg je ervoor dat de graszoden ook tegen elkaar aan groeien.
  4. Vervolgens geef je de zoden genoeg water, net zolang tot de zoden doorweekt zijn. Ze hebben het water nodig voor een sterke start.
  5. Het is belangrijk om de komende twee tot drie weken niet op het gras te lopen. De zoden hebben echt de tijd nodig om zich goed vast te hechten.

Graszoden op de juiste manier onderhouden

Zodra je ziet en voelt dat de graszoden aan de ondergrond vast zitten, is het tijd om je verse grasmat goed te onderhouden. Het is van belang om de zoden in het begin iedere dag te sproeien met water. Op echt droge en warme dagen is het zelfs beter om dit tweemaal per dag te doen. Na vijf of zes weken kun je het gras voor de eerste keer gaan maaien. Doe dit altijd voorzichtig om de graszoden niet te vernielen.

Let daarbij goed op de lengterichting van de zoden, omdat je in die richting moet maaien. Investeer in een kwalitatieve grasmaaier en verdiep je in het bemesten van je grasmat om het geheel mooi en gezond te houden. De belangrijkste sleutel tot succes is om een gazononderhoudskalender bij te houden zodat je precies weet wat wanneer moet gebeuren en je niet opnieuw bezig hoeft met graszoden te leggen.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.