logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Grappige prentenboeken met een boodschap

Prentenboeken om even een spiegel voorgehouden te krijgen… het kan gewoon! In deze vijf boeken is niet alles zoals het lijkt en moeten de hoofdpersonen soms een belangrijke les leren. Zelfs dat je van zoiets simpels als een banaan een geweldig avontuur kunt maken!


De kleren van Sinterklaas

De kleren van Sinterklaas

Sommige verhalen verdienen het om keer op keer opnieuw verteld te worden. Zoals de verhalen van Paul Biegel, die zoetjesaan in een nieuw jasje worden uitgegeven door Gottmer uitgeverij. De Kleren van Sinterklaas verscheen voor het eerst in 1979 – misschien kennen ouders dit boekje dan ook nog uit hun eigen jeugd. Het is een schattig en lief verhaal over een meisje dat ziet hoe een koffer wordt afgegeven bij hun thuis. In de koffer zitten (zo heeft ze gespiekt) Sinterklaaskleren. Zou dat betekenen dat Sinterklaas bij hun logeert? Ze vertelt het aan de kinderen in haar klas, maar die geloven Anouk natuurlijk niet. Toch houdt ze stug vol, ook al zegt mama dat Anouk er niets van mag zeggen. Zoiets leuks kun je toch niet geheim houden?

De kleren van Sinterklaas heeft voor volwassen lezers natuurlijk een dubbele bodem, dat haal je ook in het verhaal subtiel naar voren. Subtiel genoeg overigens, kinderen zullen niet snel wantrouwend worden en krijgen hiermee ook een erg leuke uitweg in handen, mochten ze ooit ergens zo’n koffer vinden in huis. Het verhaal leidt naar een goed einde, waarbij Anouks vermoeden bevestigd wordt wanneer Sinterklaas aan de ontbijttafel zit op 6 december, als het harde werk is gedaan. Gelukkig heeft de mama van Anouk ook haar vriendjes uitgenodigd, zodat er getuigen zijn. Zo krijgt het verhaal toch nog een goed eind. De illustraties van Sanne te Loo maken het verhaal helemaal authentiek en zorgen voor een ouderwets gezellige sfeer. Door een eenvoudig kleurenpalet en zachte lijnen is het een aantrekkelijk boek om te bekijken, met een fijne structuur op de achtergrond om het minder hard en modern te maken.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Gottmer, 32 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789025775582. Prijs: 15.99 euro.

Ga direct naar De kleren van Sinterklaas op BOL.com.

Fabels van Jean de La Fontaine

Fabels van Jean de La Fontaine

De fabels van Jean de La Fontaine zijn natuurlijk beroemd en berucht. De korte verhalen, die zich allemaal in het dierenrijk afspelen, vergroten de menselijke eigenschappen en houden de lezers niet alleen een spiegel voor, maar deelt hen ook vrij schaamteloos een wijze les. De fabels zijn soms in dichtvorm, soms gewoon als verhaal. Dat maakt het een beetje een bonte mix. Ieder verhaal is één tot anderhalve pagina lang, soms met een vrije indeling op de pagina. Het lettertype is vrij klein, zelfs al wil je het gewoon voor jezelf lezen. Om voor te lezen is het lettertype veel te klein, dat gaat bijna niemand lukken… zeker niet in het schemerlicht van een nachtlampje.

De ‘hertaling’ is in dit geval gedaan door Ed Franck, en hij heeft dat – eerlijk is eerlijk – ook met wisselend succes voltooid. Sommige fabels zijn gewoon niet prettig om te lezen, omdat er te veel gegoocheld is met de zinsbouw en de grammaticaregels. Dat is ontzettend jammer, want daardoor zal het jonge lezers of toehoorders snel gaan vervelen. De illustraties van Rébecca Dautremer zijn expressief en laten precies zien waarom de fabels zo beroemd zijn geworden, omdat ook in de illustraties de dieren met menselijke eigenschappen zijn doorspekt. De illustraties maken het boek eigenlijk wat het is.

Score: 6

Auteur:
Uitgever: Davidsfonds, 76 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789002274930. Prijs: 24.99 euro.

Ga direct naar Fabels van Jean de La Fontaine op BOL.com.

Gekkie de Gekko

Gekkie de Gekko

Gekkie de Gekko is eigenlijk heelmaal niet zo gek… eerder heel erg druk. Hij staat het liefst in de schijnwerker en zingt, danst en entertaint iedereen de hele dag door. Jammer genoeg is Gekkie de Gekko daar niet zo goed in. Zijn zang is zo vals als een kraai, zijn grappen niet leuk en zijn dominante gedrag maakt meer stuk dan hem lief is. Tot hij van iemand te horen krijgt dat hij vals zingt. Daarop zoekt Gekkie een rustige plek op in een open omgeving en zingt uit volle borst… maar krijgt via de echo door dat zijn zangkunsten niet zijn zoals hij zelf in gedachten had. Ondanks zijn temperamentvolle karakter gaat hij zich inhouden en verwerft op die manier een nieuwe plek in de Gekko-groep. Een plek waar iedereen blij mee is, ook Gekkie!

Gekkie de Gekko is een fantastisch mooi en kleurrijk boek, dat je meeneemt naar de exotische jungle. Verwacht dan ook heldere kleuren, veel groen en prachtige vergezichten waar je als lezer bijna in kunt verdwalen. Het verhaal zelf is best grappig, maar heeft een vrij plotse ommekeer wanneer Gekkie zichzelf hoort zingen in de bergen. Dat is natuurlijk wel bijzonder. Als feel-goodmoment wordt het echt weer een paradijs in de groep Gekko’s en zie je hoe Gekkie zijn plekje heeft verkregen. Het is een fijn verhaal voor kinderen die graag op de voorgrond treden en anderen daarmee aan de kant schuiven of passeren: zij zien hoe goed het met Gekkie gaat als je anderen ook tot hun recht laat komen!

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Gottmer, 32 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789025777012. Prijs: 15.99 euro.

Ga direct naar Gekkie de Gekko op BOL.com.

Een heel bijzondere jongen

Een heel bijzondere jongen

Precies de andere kant op gaat het enthousiaste en vrlijke prentenboek Een heel bijzondere jongen. Dat gaat ook over een drukke jongen, want Willem kan geen moment stilzitten. Hij danst, zingt en vermaakt iedereen dat het een lieve lust is. Hoewel hij – in tegenstelling tot Gekkie de gekko – wel weet wat hij doet. Soms is het té veel voor zijn omgeving, waardoor hij mensen een beetje tegen zich in het harnas jaagt. Het is ook niet altijd makkelijk om je grenzen te kennen en je daar aan vast te houden. Zijn rijke fantasie neemt hem soms te ver mee naar verre oorden, waardoor het gewoon mis gaat. Dat verandert wanneer zijn ouders hem meenemen naar een dansvoorstelling in het theater. Hij heeft daar helemaal geen zin in (bah, stilzitten!) maar Willem ontdekt daar een heel nieuwe wereld, waar hij als geen ander inpast. Dat blijkt ook, als hij verdwaalt en ineens op het podium staat… wat moet hij nu doen?

Een heel bijzondere jongen is een ode aan ‘jezelf zijn’ en jezelf vertrouwen op het vinden van de juiste weg. In het geval van Willem komt daar een dosis toeval bij, maar Willem grijpt wel de kans als die op zijn pad komt – en dat is een schot in de roos. Blijven dromen en je hart volgen, dat is het motto van dit prentenboek. Een positief verhaal waar je alleen maar van kunt houden. De tekeningen zijn expressief en manga-achtig, met arde lijnen en veel chibli’s (voorwerpen met gezichtjes), die het een schattige uitstrailng geven. De zachte kleuren werken daar ook zeker aan mee, ondanks de harde, zwarte omlijningen.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Horizon, 40 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789464100914. Prijs: 16.99 euro.

Ga direct naar Een heel bijzondere jongen op BOL.com.

Dat boek met die bananen

Dat boek met die bananen

Wat kun je allemaal vertellen over bananen? Nou ja – ze zijn geel, krom, zoet… en lastig open te maken. Weet jij nog meer? Nou, Erik van Os en Jan Jutte hebben zich helemaal laten gaan rondom deze gele vriend en hebben 21 kromme versjes geschreven in Dat boek met die bananen – daarin komen alle frustraties, vooroordelen en eigenschappen nog eens dunnetjes voorbij, verpakt in een heerlijk grappig jasje. Het is echt briljant hoe sommige verzen in elkaar steken, het is altijd fijn om te lezen wanneer mensen met taal weten te goochelen. En dat is hier absoluut gelukt.

Het nadeel van deze versies is misschien wel dat sommige vertellingen iets te moeilijk zijn voor een heel jonge doelgroep. Die gaan over de hoofden van de jonge lezertjes heen – waardoor Het boek met die bananen niet meteen voor de allerjongste lezers of luisteraars zijn bedoeld. Aan de andere kant zitten er soms zo veel lagen in de versjes, dat je er lekker lang van kunt genieten, omdat je iedere keer weer iets nieuws ontdekt. Het is maar net hoe je het bekijkt. De grappige illustraties zorgen voor een extra laag humor in het boekje, waarbij zelfs de bladspiegel wordt ingezet als beeldend instrument. Erg tof – dit boekje moet je gewoon in huis halen.

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Gottmer, 40 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789025776046. Prijs: 13.99 euro.

Ga direct naar Dat boek met die bananen op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.