logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Grand Art Game: voor jongeren tussen 15 en 24 jaar


Onlangs lanceerde de Hermitage Amsterdam de Grand Art Game voor jongeren tussen 15 en 24 jaar. Een online game waarin spelers worden uitgedaagd om de indrukwekkendste kunstcollectie te verzamelen. Hiervoor kruipen ze in de huid van geduchte kunstverzamelaars: de tsaren en tsarina’s van het Russische hof. Eenmaal een keizerlijke avatar gekozen, start het spel met een reeks quizzen waarin de kunstkennis van de jonge spelers op de proef wordt gesteld. Geschikt voor beginners én gevorderden. De prijs voor een succesvol voltooide quiz is een topstuk naar keuze voor je eigen online kunstverzameling en toegang tot het volgende level. De quizvragen gaan uitsluitend over objecten uit de wereldberoemde kunstcollectie van de Hermitage St.-Petersburg. Het gameconcept is gebaseerd op de educatieve programma’s van de Hermitage Amsterdam.

Musea aantrekkelijker maken voor jongeren

De Grand Art Game is ontwikkeld in het kader van het project Museum 15/24, een samenwerking tussen de Hermitage Amsterdam, het Museum van de Geest en de Petersburgse Hermitage Museum XXI Century Foundation. Een belangrijk doel van dit project is musea aantrekkelijker maken voor jongeren met innovatieve middelen. In dat kader heeft de Hermitage Amsterdam, in nauwe samenwerking met conceptbureau Total Design, de Grand Art Game ontwikkeld. De game is nu gratis online te spelen via grandartgame.com.

Museum 15/24: internationale musea vernieuwen samen het kunstonderwijs

Museum 15/24 is een samenwerkingsproject met het Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. Naast het doel musea aantrekkelijker maken voor jongeren in Nederland en Rusland, richt het project zich op uitwisseling van kennis over kunstonderwijs. Zo wordt er gewerkt aan een online platform om de effectiefste methodes te verzamelen op het gebied van kunsteducatie in Nederland en Rusland. Deze best practices worden straks internationaal gratis toegankelijk voor musea en onderwijsinstanties.

Een beproefde methode van de Hermitage Amsterdam vormen de educatieve kijkkaarten met objecten uit de Petersburgse Hermitage. Deze worden voor tentoonstellingen in de Hermitage Amsterdam ontwikkeld. Jongeren beantwoorden de bijbehorende vragen door vooral goed te kijken. Dus niet op basis van theoretische kennis, maar met een open blik. Deze methode is het uitgangspunt geweest voor de Grand Art Game waarbij de innovatieve vertaalslag is gemaakt door Total Design. De game is uitvoerig getest door onder meer de Youth Advisory Board, de speciale adviesraad van en voor jongeren die de Hermitages in St.-Petersburg en Amsterdam hebben opgericht. Het spel kan individueel gespeeld worden, maar is ook geschikt voor in het onderwijs. De Hermitage St.-Petersburg overweegt de game ook te implementeren.

Museum 15/24 is onderdeel van Creative Twinning – een internationaal programma van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.