logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Waar je op moet letten als je een gps-tracker koopt


Hoe weet je of de gps-tracker die je op het oog hebt, ook de juiste tracker voor je doelen is? Welke factoren bepalen je keuze als je ‘op pad gaat’ om een GPS-tracker te kopen en gaat het dan vooral over de kwaliteit of over de prijs? Hieronder kun je uitgebreid inspiratie opdoen.

Wat is gps?

Dit systeem is ondertussen zodanig ingeburgerd dat de hoofdletters uit de afkorting zijn verdwenen. Het woord “gps” (eerder dus “GPS”) is een afkorting van Global Positioning System. Het oorspronkelijke systeem is een creatie van de Amerikaanse overheid en bestaat uit 24 satellieten die in een baan rond onze blauwe planeet cirkelen. Het gps-toestel ontvangt signalen van deze satellieten en kan zichzelf zo overal ter wereld lokaliseren, tot op enkele meters nauwkeurig. Ook de huidige gps-trackers gebruiken satellieten om hun locaties te achterhalen.

Wat kan het?

Gps-toestellen kunnen overal en altijd hun eigen of andere locaties terugvinden. Meestal worden ze dan ook gebruikt om mensen, dieren, locaties of waardevolle dingen terug te vinden of te volgen. De informatie die de zoeker nodig heeft, kan daarbij via sms, e-mail of wegenkaarten worden overgedragen. Zo kun je bijvoorbeeld altijd zien wanneer je zoon thuiskomt van school. Zogenoemde geofence waarschuwingen laten je toe om vast te stellen wanneer de tracker binnen of buiten een bepaald gebied gaat. Desgewenst kan er dan ook nog een SOS-knop toegevoegd worden, waarmee de gebruiker zelf indien nodig een noodsignaal kan uitzenden. Uiteraard kunnen ook auto’s, autoparken of andere waardevolle objecten perfect gevolgd worden met zo’n tracker. Je weet dan altijd wie onderweg is of stilstaat en hoe goed of slecht je materialen worden gebruikt, zowel vanuit een realtime als vanuit een historisch perspectief.

Een locatie tracker of…?

Daarmee zijn we meteen ook aanbeland bij de eerste overweging die je maakt bij het aanschaffen van je gps-tracker: wat is het doel van de tracker? Waarvoor ga je het toestel gebruiken? Heb je voornamelijk behoefte aan navigatie, recreatie of tracking van een of meerdere personen of objecten? De antwoorden op deze vragen leiden je naar de functies die je tracker moet bevatten.

Gps tracker zonder abonnement

Ten tweede speelt natuurlijk ook je budget een rol. Ken je de functies die je nodig hebt, dan moet je niet investeren in onnodige functies. Vind je verschillende apparaten met dezelfde functies, dan kun je op zoek naar de beste deal. Om die beste deal te vinden, is vaak het bijhorende serviceplan doorslaggevend. Doorgaans wordt een gps tracker zonder abonnement verkocht en de maandelijkse kosten kunnen hier toch wel aanzienlijk verschillend zijn. Een abonnementsprijs kan immers al snel variëren tussen 5 en 50 euro per maand en meestal hebben lagere of hogere kosten daarbij geen invloed op de eigenlijke nauwkeurigheid van het toestel op zich.

Toch maar een mini gps-tracker

Ook de grootte van het toestel is een factor om te overwegen. Ga je je tracker vaak verplaatsen, dan is een compact exemplaar wel zo handig. Bepaalde toepassingen vragen ook gewoon om een aangepaste grootte. Zo past een mini gps bijvoorbeeld wel om de halsband van je favoriete huisdier of in de broekzak van je tienerkind. Voor sommige beroepen speelt ook de discretie die de mini tracker kan bieden een belangrijke rol.

Noodknop

Afhankelijk van het doel waarvoor je je tracker gebruikt, kan de aanwezigheid van een noodknop allesbepalend zijn voor je aankoop. Via deze knop kan de gevolgde indien nodig ook zelf signaleren dat hij zich in nood bevindt. Als ontvanger krijgen jij en de gepaste nooddiensten zo meteen ook inzicht in waar de tracker zich bevindt en hoe je deze het snelst bereikt.

App

De aanwezigheid van een eigen app afgestemd op je tracker kan belangrijk zijn wanneer je bijvoorbeeld aan geofencing moet doen, slimme meldingen wilt ontvangen of gewoon om de communicatie tussen de tracker en je smartphone of computer vlotter te laten verlopen. Meestal geeft zo’n app je ook een volledig inzicht in de tracker, de batterijtijd en tal van relevante statistieken. Wanneer dit belangrijk voor je is, verlies je heel wat functionaliteit bij aankoop van een tracker zonder een eigen app.

Waterbestendigheid

Gaat je tracker vaak onbeschermd op reis, dan is waterbestendigheid een belangrijk kenmerk. Deze kwaliteit zal de bedrading en gps-chip van het toestel veilig en zonder beschadigingen door de zwaarste omstandigheden loodsen. Gps-trackers voor buitengebruik zijn vaak wat duurder en het is dus belangrijk dat ze lang genoeg meegaan om hun prijs te verantwoorden.

Bereik

Welk mobiel netwerk gebruikt je gps-tracker? Zijn er problemen met het bereik van dit netwerk in het gebied waarin je actief zult zijn en hoeveel vertraging mag dit meldingen kosten? Zijn dit voor jou cruciale vragen, dan zorg je ervoor dat je provider niet alleen meerdere dekkingsopties aanbiedt, maar ook hulpmiddelen om te bepalen of er behoefte is aan het ene, het andere of meerdere netwerken.

Batterijduur

Tot slot heeft ook de batterijduur een invloed op je keuze en met name op hoe je gps-tracker informatie rapporteert. Zo zijn er draagbare gps-trackers die bijvoorbeeld enkel werken op basis van bewegingssensoren, om zich tussentijds zelf op standby te zetten. Aan de andere kant van het spectrum vind je de zogenoemde “powerbanks” met extra batterijtijd, maar ook met extra kosten. Kun je je tracker gewoon vast installeren in je auto, dan zal hij ook gewoon stroom kunnen halen uit het elektrisch systeem van die auto en is opladen dus niet nodig.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.