logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Gozert, Pieter Koolwijk

Sommige kinderen hebben een heel rijke fantasie. De praten alles aan elkaar wat je nooit met elkaar zou kunnen verbinden. Ze vertellen de meest fantastische smoesjes voor de dingen die ze stuk hebben gemaakt, de ongelukjes die ze hebben gehad en de dingen die ze voor elkaar willen krijgen. Maar er is nog een ander slag kind, dat een nóg rijkere fantasie heeft. Ties is zo’n jongen. Hij heeft een denkbeeldige vriend, genaamd Gozert. Gozert is een fantastisch kereltje dat de meest bijzondere avonturen bedenkt en overal wel een monster in kan zien. hij kleed zich telkens razendsnel om en zorgt dat hij voorop staat om samen met Ties vol in het avontuur te gaan.

Foute vriendjes

Het jammere is: volwassenen weten Gozert niet helemaal naar waarde in te schatten. Op zich wel logisch, omdat Ties gewone, onschuldige mensen lastigvalt. Zo ziet hij het kinderdagverblijf als een gevangenis voor kinderen, met enge wezens als bewakers, de autosloperij in de buurt wordt gerund door een trol en nog veel meer: al deze mensen krijgen er flink van langs door Ties en Gozert! Zijn ouders zitten regelmatig met de handen in het haar. Tot ze besluiten dat het genoeg is geweest en Ties opsluiten in een psychiatrische inrichting voor kinderen. Daar maakt hij kennis met nog veel meer fantasiewezens, zoals vikings, heksen en zelfs een elf. Doordat Ties weigert zijn medicijnen in te nemen, blijft Gozert in de buurt (en komt Ties keer op keer in de problemen). Tot hij het meisje Luna leert kennen, dat stemmen hoort. Ze beweert min of meer dat ze ook Gozert kan horen… maar is dat wel zo? Of lopen er nu twee fantasiewerelden in elkaar over?

Boven normaal

Het hele boek door sluimer je van fantasie naar werkelijkheid, van het ene spectaculaire avontuur naar het andere. Het onbegrip van de volwassenen is soms heel goed te begrijpen, maar soms ook helemaal niet. Het is prijzenswaardig dat Ties zijn medicijnen niet wil innemen, maar Gozert blijft een flinke tijd volhouden, ook wanneer Ties zijn medicijnen wel inneemt. Zou hij dan toch niet helemaal kierewiet zijn? Maar hoe kom je daar achter? En hoe krijgt Ties het voor elkaar dat hij weer naar huis mag? Dan krijgt hij ineens een berichtje uit een onverwachte hoek…

Benieuwd naar het vervolg van Gozert? Lees dan Luna!

Ga direct naar Gozert op BOL.com.


Recensie over Gozert

Heb jij ook zo’n rijke fantasie als Ties? Waarschijnlijk niet – en dat is vast maar goed ook. Bij Ties gaat het immers wel heel ver. Toch spookt het door zijn hoofd om meer te halen uit het leven dan er echt in zit. Gozert is prettig leesbaar en wisselt van spannende avonturen naar het bezorgde ouderschap. Het boek is vlot geschreven en zal daardoor bij wat jongere lezers (ca. 9 jaar) zeker in de smaak vallen. Het concept achter het boek zag ik persoonlijk vrij laat aankomen en zal misschien voor de jonge lezers niet helemaal helder zijn.

Score: 8


Informatie

Gozert,
Illustrator: Linde Faas
Uitgever: Lemniscaat, 256 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789047710370. Prijs: 14.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.