logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gouden Boek voor Sjakie en de chocoladefabriek

Geweldig nieuws: Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl bekroond met een Gouden Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in 1968 meer dan 75.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de gouden status binnen het genre kinderboeken. Sjakie en Willie Wonka zijn nog altijd razend populair bij de lezers. Dat blijkt wel uit de populaire film én boek Wonka die onlangs verschenen. Claudia van der Werf, uitgever De Fontein Kind & Jeugd werd verrast met de unieke oorkonde.

Roald Dahl

Roald Dahl (1916-1990) is een van de beroemdste kinderboekenschrijvers ter wereld. Hij schreef meer dan vijfentwintig boeken. Dahls boeken zijn verfilmd en bekroond, en ze worden door kinderen over de hele wereld gelezen. Maar liefst vijf boeken werden bekroond met een Zilveren Griffel: De fantastische Meneer Vos (1972), Daantje, de wereldkampioen (1977), Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meier (1979), De Griezels (1982) en De GVR (1984). Ook won Dahl drie keer De Kinderjury, de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken.

Sjakie en de chocoladefabriek

Als Sjakie een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola, gaat zijn diepste wens in vervulling: hij krijgt een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek van meneer Willie Wonka, de ongelofelijkste, geweldigste en verbazingwekkendste chocoladefabrikant ooit. En wie zou niet willen rondwandelen op de plek waar ze opstijglimonade met prik, holle-kiezen-vullende karamels, aardbeiensap-waterpistolen of aflikbaar behang voor kinderkamers maken? Maar in de fabriek schuilen ook grote gevaren. Bijvoorbeeld voor Caspar Slok, die door een rivier van hete chocolade wordt meegesleurd…

Ga direct naar Sjakie en de chocoladefabriek op BOL.com.

Wonka

Recent verscheen het boek Wonka, het verhaal waarin de lezer kennismaakt met de jonge Willie Wonka: de grootste uitvinder, goochelaar en chocolademaker ter wereld. Het boek is geschreven door Sibéal Pounder, geïnspireerd op de verhalen van Roald Dahl en gebaseerd op de film Wonka van Warner Bros. Pictures uit 2023. De film werd bedacht door Paul King die samen met Simon Farnaby het scenario schreef. Sinds het verschijnen staat Wonka in De Bestseller 60, wederom een geliefd Dahl-boek!

Gouden Boeken

Boektitels voor volwassenen worden bij 200.000 verkochte exemplaren bekroond met het Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant. Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant. De platenindustrie kent het al vele jaren, de bekroning van singles of albums bij een bepaald aantal verkochte exemplaren. Sinds 2012 stelde de CPNB dit ook in voor de boekenbranche.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.