logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hier zochten we naar op Google in 2023


Stemwijzer voert de lijst aan van top trending actualiteiten van 2023 in Nederland. Dit blijkt uit Year in Search, Google’s jaarlijkse overzicht van trending zoekopdrachten. Year in Search geeft een goed beeld van welke gebeurtenissen mensen dit jaar bezig hebben gehouden.

Populairste zoekopdrachten in Google

Naast Stemwijzer werd er dit jaar significant meer gezocht naar de nieuwe AI-tool ChatGPT (nummer 2 op de lijst van trending actualiteiten). De chatbot die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie is in november 2022 gelanceerd. Op de derde plek staat het WK vrouwenvoetbal, dat van 20 juli tot 20 augustus 2023 plaatsvond in Australië en Nieuw-Zeeland. De finale werd gespeeld tussen Engeland en Spanje, waarbij Spanje aan het langste eind trok. 

Ook is er dit jaar veel gezocht naar de oorlog in Israël en Gaza (4). Vanaf 10 oktober, drie dagen na de Hamas-aanval op Israël, werd het thema trending op Google Zoeken. Giro555 staat op de vijfde plek. Op 15 februari 2023 vond er een nationale actiedag plaats, georganiseerd door de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555, om de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië te ondersteunen. Deze landen werden begin februari getroffen door meerdere zware aardbevingen en naschokken. 

Op nummer 6 van de lijst met trending actualiteiten staat de BBB, ook wel bekend als BoerBurgerBeweging. De partij kwam in maart als grote winnaar uit de bus bij de Provinciale Statenverkiezingen. Naast BBB staat ook NSC (9) in de top tien trending actualiteiten. Deze nieuwe partij werd dit jaar opgericht door Pieter Omtzigt. De verkiezingen staan op de zevende plek. Er werd voornamelijk naar dit onderwerp gezocht rondom de Waterschapsverkiezingen en de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart 2023 en de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. 

Naast de wat serieuzere onderwerpen, vinden we dit jaar ook een lekkernij terug in de lijst; de ‘crompouce (8). De kruising tussen een croissant en een tompouce was recentelijk een grote hit op social mediaplatforms en bereikte daarmee het landelijke nieuws.

De lijst met trending actualiteiten wordt zowel begonnen als afgesloten met een politiek thema: het vallen van het kabinet (10) Rutte IV op 7 juli 2023.

Dit is de top 10 van Google’s trending actualiteiten in Nederland van 2023:

 1. Stemwijzer
 2. ChatGPT
 3. WK vrouwenvoetbal
 4. Oorlog Israël en Gaza
 5. Giro555
 6. BBB
 7. Verkiezingen
 8. Crompouce
 9. NSC
 10. Kabinet gevallen

Meer lijsten

Naast de meest trending actualiteiten zijn er meer lijsten met trending zoekopdrachten in specifieke categorieën. Zo zocht Nederland massaal naar overleden bekendheden Matthew Perry en Tina TurnerRob de Nijs staat op nummer één als het gaat om meest gezochte BN’ers, gevolgd door Tom Egbers en Tim den Besten. De lijst Film & TV wordt aangevoerd door Oppenheimer, gevolgd door de film Barbie. Tot slot vinden we olympisch kampioen Maarten van der Weijden op nummer één van meest gezochte sporters. 

De volledige top 10 van trending internationale beroemdheden in Google Year in Search 2023 is als volgt: 

 1. Matthew Perry
 2. Tina Turner
 3. Andrew Tate
 4. Sinéad O’Connor
 5. Burna Boy
 6. Jake Paul
 7. Loreen
 8. Jeremy Renner
 9. Raquel Welch
 10. Hannah Waddingham 

De volledige top tien van BN’ers in Google Year in Search 2023 is als volgt: 

 1. Rob de Nijs
 2. Tom Egbers
 3. Tim den Besten
 4. Caroline van der Plas
 5. Reiky de Valk
 6. Inez Weski
 7. Wim de Bie
 8. Wim Beelen
 9. Paul van Vliet
 10. Marco Bakker

De volledige top tien in de categorie film & tv in Google Year in Search 2023 is als volgt: 

 1. Oppenheimer
 2. Barbie 
 3. Een Jaar Van Je Leven
 4. Avatar
 5. Boer zoekt Vrouw
 6. David Beckham
 7. Wednesday
 8. The Last of Us
 9. Killers of the Flower Moon 
 10. Ginny and Georgia

De volledige top tien in de categorie sporters in Google Year in Search is als volgt: 

 1. Maarten van der Weijden
 2. Edwin van der Sar
 3. Bas Dost
 4. Ken Block
 5. Dilano van ‘t Hoff
 6. Xavi Simons
 7. Lieuwe Westra
 8. John van ‘t Schip
 9. Maurice Steijn
 10. Danny Nelissen

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.