Op 8 februari bestaat Google Maps 20 jaar. En eerlijk, we zouden niet meer zonder kunnen. Of je nu onderweg bent naar een nieuwe hotspot, de snelste route naar huis zoekt of gewoon even wilt checken waar je favoriete lunchplek zit, Google Maps wijst je moeiteloos de weg. Maar het is meer dan alleen een kaart met verkeersupdates. Dankzij de tips van miljoenen gebruikers ontdek je de leukste adressen, de slimste sluiproutes en verborgen pareltjes. Zo wordt elke trip – of dat nou om de hoek is of aan de andere kant van de wereld – nét even makkelijker (en leuker).

Google Maps in cijfers:
- 1 miljard – zoveel kilometer aan routes heeft Google Maps in 2024 verstrekt. Ter vergelijking: dat is net zo ver als duizend rondjes om de zon.
- 250 miljoen – het aantal locaties en bedrijven op de kaart. Als je ieder uur één locatie zou bezoeken zonder te slapen, zou het meer dan 28.500 jaar duren om deze lijst af te werken.
- 500 miljoen – het aantal mensen dat jaarlijks informatie bijdraagt, zoals reviews, foto’s en verkeersonderbrekingen. Dat zijn meer bijdragende gebruikers dan sterren in de Melkweg.
- 100 miljoen – het aantal updates dat dagelijks aan de kaart wordt toegevoegd. Dat betekent dat de kaart in de tijd die het kostte om deze zin op te lezen, 10.000 keer werd bijgewerkt.

Ter ere van 20 jaar Google Maps deelt Google een aantal handige functies – inclusief verborgen pareltjes die je misschien nog niet kende:
- Vraag Maps om inspiratie met behulp van Gemini
Heb je ideeën nodig voor een uitje, maar weinig tijd? Vraag Maps bijvoorbeeld naar ‘gezellige winteractiviteiten in Utrecht’ of ‘interactieve date-nights in Rotterdam’ om inspiratie te krijgen. Met Gemini worden vervolgens handige resultaten samengesteld gebaseerd op betrouwbare data van Maps. Je kunt ook vragen stellen over een locatie, zoals wat de dresscode is of of er parkeergelegenheid is. - Verken een gebied met augmented reality
Het kan soms lastig zijn om je weg te vinden wanneer je bij een onbekende bushalte uitstapt of in een nieuwe buurt bent. Met Lens in Maps tik je op het camera-icoon in de zoekbalk en houd je je telefoon omhoog zodat augmented reality direct nuttige informatie toont, zoals de naam van een plek, hoe druk het is en of het goed beoordeeld wordt. Je kunt het zelfs gebruiken om de namen van plekken in andere talen te vertalen, waardoor het verkennen van een nieuw gebied nog makkelijker wordt. - Verdwaal niet – zelfs niet zonder internet
Verken je een nieuwe stad in het buitenland of ben je op een plek met slecht bereik? Geen zorgen! Met Google Maps kun je offline navigeren. Zoek een gebied op en tik op de naam of het adres. Tik vervolgens op de drie puntjes in de rechterbovenhoek van het informatiepaneel en selecteer ‘Offline kaart downloaden’. Zo heb je ook zonder internetverbinding toegang tot routes en belangrijke details. Ideaal voor reizen en avonturen buiten de gebaande paden! - Weg met vliegstress via het ‘Interessante plaatsen’ tabblad
Je weg vinden op een onbekende luchthaven is niet altijd even makkelijk, maar Google Maps kan je helpen. De volgende keer dat je vliegt, zoek je naar de luchthaven en tik je op ‘Interessante plaatsen’. Je ziet meteen wat er beschikbaar is, waaronder restaurants, winkels, lounges, parkeerplaatsen, autoverhuur en meer. - Terug in de tijd met Street View
Je kunt geliefden terugzien of het huis waar je in bent opgegroeid bekijken: Open Google Maps en zet de Street View-laag aan. Zoek je huisadres, tik op ‘Meer datums bekijken’ en scroll door de beelden om te zien hoe je buurt in de loop der tijd is veranderd! - Reserveer restaurants via Maps
Geen stressvolle telefoontjes of last-minute reserveringen meer: Google Maps helpt je eenvoudig een tafel te bemachtigen bij je favoriete restaurant. Zoek het restaurant op en als het samenwerkt met een boekingspartner kun je via ‘Tafel reserveren’ direct je reservering vastleggen. - Plan groepsuitjes met behulp van lijsten
Met lijsten in de Google Maps app kun je eenvoudig plekken die je wilt bezoeken opslaan en delen. Wanneer je een tripje plant met vrienden, kun je een gezamenlijke lijst aanmaken waarin iedereen locaties kan toevoegen en erop kan stemmen met een emoji (bijvoorbeeld een hartje als je een plek graag wilt proberen of een duimpje omlaag als je liever iets anders kiest). Op deze manier kies je samen snel de perfecte locatie voor jullie volgende groepsuitje. - Locaties en routes vooraf bekijken met AI
Met Immersive View kun je ervaren hoe stadions, parken en routes eruitzien en zelfs zien wat het weer en de verkeersdrukte gaan zijn, zodat je goed voorbereid op pad gaat. Als je met de auto reist, kun je hiermee ook bekijken waar de dichtstbijzijnde parkeerplaatsen zijn en of er scherpe bochten op je route zitten. Goed voorbereid zijn kan nooit kwaad! - Stuur je route van je telefoon naar je auto
Heb je haast? Plan je route op je telefoon en stuur deze direct naar je auto als deze Google ingebouwd heeft. Zo bespaar je tijd en hoef je het adres niet opnieuw in te voeren. - Controleer de luchtkwaliteit
Ga je naar buiten voor een wandeling of hardloopsessie? Google Maps gebruikt een uitgebreid model om zeer nauwkeurige informatie over de luchtkwaliteit te tonen. Tik gewoon op het lagen-icoon en selecteer “Luchtkwaliteit” om een kleurgecodeerde kaart met de actuele luchtkwaliteitsniveaus te bekijken. - Vermijd de drukte
Handig om te weten hoe druk een plek is voordat je aankomt, zodat je lange rijen kunt vermijden en tijd bespaart. Zoek een locatie op en scroll naar ‘Populaire tijden’ – daar zie je een grafiek met de gebruikelijke drukte en zelfs een live-update van hoe druk het nu is. - Altijd inzicht in toegankelijkheid
Schakel ‘Toegankelijke plaatsen’ in via de instellingen en zie direct of een locatie rolstoelvriendelijke ingangen, zitplaatsen, toiletten en parkeergelegenheid heeft. Mensen met een visuele beperking kunnen daarnaast gedetailleerde spraaknavigatie krijgen, inclusief waarschuwingen voor routes, bochten en kruispunten in de buurt.

Op zoek naar coole gadgets?
De geschiedenis van Google Maps
● 2005: Op 8 februari 2005 werd Google Maps gelanceerd op desktops om mensen te helpen “van punt A naar punt B te komen”. Leuk weetje: een van de eerste productbeslissingen ging over waar de knop “Afdrukken” aan de gebruikersinterface moest worden toegevoegd.
● 2005: Als onderdeel van een 20%-project lanceerde een handvol ingenieurs Google Transit Trip Planner in Portland, Oregon – een project dat later realtime-informatie over het openbaar vervoer op Google Maps zou worden. Tegenwoordig heeft Google Maps partnerschappen met meer dan 10.000 vervoersbedrijven over de hele wereld.
● 2007: Google lanceerde realtime verkeersinformatie in meer dan 30 Amerikaanse steden – waardoor mensen direct konden begrijpen hoe druk hun route was dankzij groene, rode en gele wegen op de kaart. Wanneer je het verkeer op Google Maps opzocht, zie je in feite miljoenen algoritmisch aangestuurde voorspellingen in realtime!
● 2007: Larry Page had het idee om door een straat te rijden en beelden te verzamelen – en Street View was geboren. Sindsdien is het een essentieel onderdeel geworden van hoe Google de wereld in kaart brengt. Ze hebben miljarden beelden verzameld en camera’s op alles bevestigd, van sneeuwscooters tot kamelen. En Google verzamelde Street View-beelden die meer dan 20 miljoen kilometer beslaan – het equivalent van ongeveer 500 keer de wereld rond!
● 2007: Google Maps voor mobiel werd een succes toen het werd gelanceerd voor Blackberry-, Palm- en Windows-apparaten. Twee jaar later, in 2009, lanceerden ze turn-by-turn-navigatie – waarmee mensen vol vertrouwen naar onbekende plaatsen konden navigeren met alleen de telefoon in hun zak.
● 2009: Dit jaar markeerde een enorm keerpunt voor Google Maps – ze begonnen onze eigen kaarten helemaal opnieuw te maken! Om dit te doen, gebruikten zij gegevens van lokale overheden, Street View en satellietbeelden en lanceerden ze de knop ‘Een probleem melden’, waarmee mensen voor het eerst bewerkingen aan de kaart konden voorstellen.
● 2012: Street View lanceerde een nieuwe manier om de wereld te verkennen met de Trekker, een rugzak die is ontworpen om 360°-beelden vast te leggen. Deze technologie stelde Google in staat om verder te gaan dan de wegen en ons te wagen op plekken als de Grand Canyon, de allereerste expeditie van de Trekker. Sindsdien is het afgereisd naar de diepten van het Amazone-regenwoud tot de hoogten van de Eiffeltoren, waardoor iedereen de kans kreeg om deze geweldige plekken virtueel te ervaren.
● 2014: Google maakte het nog gemakkelijker om meer nuttige informatie over plekken te vinden, waaronder openingstijden van bedrijven, beoordelingen en prijsklassen voor restaurants, bars en hotels. Tegenwoordig is deze informatie beschikbaar voor meer dan 250 miljoen plekken over de hele wereld!
● 2015: Er ontstond een wereldwijde community: de Local Guides! Deze toegewijde vrijwilligers vormen het hart en de ziel van Google Maps en leveren alles van nuttige beoordelingen en foto’s tot cruciale toegankelijkheidsinformatie. Zo zorgen ze ervoor dat Google Maps fris en up-to-date is.
● 2019: Google onthulde Live View (later omgedoopt tot Lens in Maps-wandelnavigatie), een baanbrekende functie die AI en augmented reality gebruikt om je te begeleiden tijdens het wandelen. Geen verwarring meer als je uit de metro stapt: volg gewoon de pijlen! Tegenwoordig is Lens in Maps-wandelnavigatie beschikbaar in meer dan 100 landen – een primeur in de sector.
● 2023: Met de lancering van Immersive View introduceerden ze de toekomst van Google Maps door de manier waarop mensen bezienswaardigheden, parken, stadions en routes verkennen te transformeren dankzij vooruitgang in computer vision, AI en miljarden afbeeldingen. Je kunt niet alleen verbluffende beelden zien, maar je kunt ook de nuttige informatie van Maps over het weer en verkeer eroverheen leggen, zodat je precies weet wat je kunt verwachten voordat je op pad gaat.
● 2024: Bijna 20 jaar na het begin van onze cartografiereis, ging Google Maps het Gemini-tijdperk in. Met de krachtige creatie-, redeneer- en samenvattingsmogelijkheden van Gemini — gebaseerd op onze vertrouwde gegevens over 250 miljoen plaatsen over de hele wereld en inzichten van de Maps-community — hoef je alleen maar Maps te vragen om in een handomdraai inspiratie op te doen voor dingen om te doen.
Op zoek naar coole gadgets?