Tips om goedkoper te wonen


harmen jelle van mourik 0yfWDwHOB0g unsplash

In deze crisistijd is de kans best groot dat je inkomen momenteel onder druk staat. Wellicht heeft je werkgever te kennen gegeven het aantal uren te verminderen of sta je zelfs helemaal op straat. Geen nood, ik weet uit ervaring dat zo’n situatie ook weer nieuwe kansen met zich meebrengt! Toch is het financiële plaatje van je huishouden het eerste waar je aan denkt. Tijd om eens goed naar je uitgaven te kijken en kritisch te kijken naar mogelijkheden om te besparen! 

Schulden en leningen

Begin eerst eens met de rente vergelijken van leningen die je nu hebt en de huidige rentestanden. Dat kunnen doorlopende kredieten zijn, persoonlijke leningen, maar ook je hypotheek. Wat een verschil, hè! De rentestanden staan al een paar jaar op een laag pitje. Heb je tien of vijftien jaar geleden een lening afgesloten? Dan kun je maandelijks stukken goedkoper uit zijn: wist je namelijk dat je lening oversluiten een optie is? Daarbij betaal je vaak wel een boete op langlopende leningen, maar die kun je in je nieuwe lening meenemen als bedrag.

Abonnementen

Een andere kostenpost waar je aan kunt denken is het fenomeen ‘abonnementen’. En dan vooral die abonnementen die je eigenlijk niet nodig hebt, maar die je nog nooit hebt beëindigd. Denk aan tijdschriften die nagenoeg ongelezen bij het oud papier terecht komen, je vaste telefoonlijn voor die ene tante die toch nooit belt maar je mobiele nummer niet heeft, je sportschool die je eens per maand bezoekt… dat soort abonnementen. Het is de keuze: maak er meer gebruik van, of zeg hem op! Een goede blik op je bankafschrift doet hierbij wonderen. En kijk verder terug dan één maand. Wellicht heb je namelijk abonnementen die je voor een heel jaar afsluit!

Goedkopere alternatieven

Geld besparen kan op veel manieren. Je kunt minder uitgeven en een stapje terugzetten in je gebruik of de hoeveelheid, je kunt er ook voor kiezen om rond te kijken naar goedkopere alternatieven. Denk hierbij aan je energiemaatschappij, je telefoonrekening en je internet-abonnement. In het geval van je mobiele telefonie en internet-abonnement: heb je die hoeveelheid data en snelheid nodig? Of kun je makkelijk wat minderen? Of – nog beter – zijn er goedkopere aanbieders die hetzelfde bieden voor minder geld? Stap dan over! Dit soort bedrijven regelen alles onderling. Zodra je jezelf aanmeldt bij je nieuwe provider, wordt je oude automatisch opgezegd. Hoe makkelijk kun je het maken?

Supermarkt

Goedkopere alternatieven kun je overigens ook wat breder trekken. Ben jij zo iemand die steevast gaat voor de A-merken in de supermarkt en in de kledingwinkels? Kijk eens naar de wat goedkopere merken. Die worden nota bene soms in dezelfde fabriek gemaakt en zijn niet minder van kwaliteit. Doe eens gek en pak een huismerk of een product uit de vakken met de c-merken! 

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.