logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Goed verzekerd op pad


De herfst is in volle gang, waardoor er een flink aantal motorrijders is die niet meer op pad zullen gaan. Sterker nog: deze tijd van het jaar is een heel goed moment om een nieuwe motor te kopen, aangezien er altijd rijders zijn die in het najaar hun motor te koop aanbieden. Zeker als ze al in de planning hebben een nieuw of ander model te kopen. Wanneer je een motor koopt, moet je er natuurlijk voor zorgen dat hij goed verzekerd is. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een motorverzekering?

Drie soorten verzekering

Net als bij het verzekeren van je auto, hebben ook motoren drie verschillende verzekeringen. Alle maatschappijen bieden deze vormen aan, maar let wel op de voorwaarden. Die kunnen immers nogal eens verschillen! Gelukkig kun je van verschillende aanbieders de motorverzekering vergelijken bij Diks. De meest eenvoudige vorm is de WA verzekering. Dit is de minimale verzekering die je moet afsluiten. Hiermee ben je simpelweg verzekerd voor schade die je andere berokkend. De verzekeraar vergoedt hierbij alleen schade die je anderen aanricht. Bij een ongeval met de motor door jouw schuld, zorgt jouw verzekeraar voor het schadeloos stellen van de tegenpartij. Andersom gaat dat dus ook op: krijg jij een ongeluk door toedoen van iemand anders, betaald diens verzekering jou uit. Maak jij brokken door je eigen schuld of een bizarre speling van het toeval? Dan wordt er niets uitgekeerd.

Een stapje hoger

Wil je wat meer zekerheid en veiligheid? Dan kun je kiezen voor een WA verzekering met beperkt casco. Daarbij krijg je ook een bedrag uitbetaald bij bijvoorbeeld ruitbreuk of een (poging tot) diefstal, maar ook bij hagelschade en stormschade, brand en ontploffing, aanrijdingen met loslopende dieren en bliksemschade. Met de steeds feller wordende weersomstandigheden is die extra veiligheid een goede optie. Ook wanneer je jouw motor regelmatig op openbare parkeerplaatsen neerzet om bijvoorbeeld een nachtje ergens te verblijven, is deze verzekeringsvorm aan te raden.  

De meest uitgebreide vorm

Dan is er nog de verzekering die je de meeste zekerheid en veiligheid biedt. Deze vorm biedt niet alleen verzekering tegen de bovengenoemde oorzaken, maar is in feite een all risk verzekering. Daardoor keert de verzekering ook schade aan jouw motor uit wanneer het komt door je eigen schuld! Deze verzekering is aan te raden bij nieuwe motoren, maar natuurlijk ook bij kostbare klassiekers. Met deze verzekering voorkom je dat je een flinke schade zelf moet betalen. 

Wanneer rekent een verzekering boete op schadevrije jaren?

Als je de verzekering inschakelt bij een ongeluk dat niet jouw schuld is, heeft de claim geen invloed op het aantal schadevrije jaren. Denk daarbij aan ongelukken die door een ander zijn veroorzaakt, of een (poging tot) diefstal. Een ongeval door jouw schuld kost je 5 schadevrije jaren. 

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.