logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Goed gevonden worden in Google in 10 stappen

Iedereen zoek tegenwoordig naar informatie over producten en diensten op Google. Nadat iemand weet waar hij of zij naar op zoek is, verloopt ook de aanschaf meestal via een webwinkel. Ook jouw doelgroep is op zoek naar producten en diensten. Natuurlijk wil je met je website goed gevonden worden door je doelgroep. Hoe je dat aanpakt, lees je hier.

Stap 1: Online marketing en SEO inzetten

Wil je goed gevonden dan is het belangrijk dat je je website, webwinkel of blog optimaliseert voor Google. Dit proces staat bekend als Search Engine Optimization, oftewel SEO. De bedoeling van deze optimalisatie is dat je doelgroep via relevante zoekwoorden op jouw website terecht komt. Goed, je hebt dus SEO nodig om hoger in Google te komen.

Stap 2: Zoekwoordenonderzoek

De eerste stap naar een hoge positie in Google is het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek. Je kunt natuurlijk ook je SEO uitbesteden aan een online marketing bureau. Allereerst moet je erachter komen wat de zoektermen zijn waar je doelgroep op zoekt om oplossingen voor hun probleem te vinden. Om erachter te komen wat de zoekwoorden zijn waar je doelgroep op zoekt, kun je zelf termen uitproberen in de zoekmachine. Daarnaast zijn er diverse online tools die je kunt gebruiken om zoekwoorden te vinden. Leg alle relevante zoekwoorden vast en bepaal de belangrijkste.

Stap 3: Verwerk de zoekwoorden in je webteksten

Om te zorgen dat Google je op de juiste relevante termen indexeert, is het belangrijk om je zoekwoorden in je webteksten te verwerken. Stop niet je hele tekst vol met zoekwoorden. Dit wordt door Google bestraft. Google legt de nadruk op kwaliteit. 

Stap 4: De juiste domeinnaam

Google kijkt ook naar de relevantie van domeinnamen en de structuur van de website. Een url die gelijk duidelijk maakt waar de pagina over gaat, zorgt voor vindbaarheid in Google. Hetzelfde geldt voor de domeinnaam, hoewel dit niet alles zegt. Ook met een domeinnaam die de naam van je merk draagt kun je goed gevonden worden. 

Stap 5: Titels en beschrijvingen van pagina’s

Zorgt ervoor dat je per pagina de belangrijkste zoekwoorden voor die pagina laat terugkomen in de titel en de beschrijving, ook wel meta description genoemd. Met de titel en de meta description kun je de aandacht trekken. Zorg ervoor dat de titel en de meta description uitnodigen om op te klikken. 

Stap 6: Link building

Links zijn ook een belangrijk onderdeel van SEO. Links bepalen namelijk de status van je site. Hoe meer andere websites die over hetzelfde onderwerp gaan er naar jouw website linken, des te meer autoriteit krijg je. 

Stap 7: Update je content regelmatig

Zorg ervoor dat je website niet stil staat, maar steeds in beweging blijft. Google let er ook op hoe vaak een website geupdate wordt. Zorg ervoor dat je de inhoud steeds up to date houdt. Dit zorgt ervoor dat je website een hoge status behoudt in de zoekresultaten.

Stap 8: Geef foto’s en afbeeldingen beschrijvende namen

Een ander onderdeel dat je niet mag vergeten zijn de afbeeldingen op je website. De meeste mensen zijn visueel ingesteld, dus zorgt voor genoeg passende afbeeldingen op je website. Zorg ervoor dat het voor Google duidelijk is wat er op een afbeelding staat en dat deze overeenkomt met de zoekwoorden. Hierdoor wordt de relevantie van je pagina hoger.

Stap 9: Zorg ervoor dat je teksten lang genoeg zijn

Als er niet genoeg tekst op je website staat kan Google niet goed bepalen waar de pagina over gaat. Schrijf dus voldoende relevante tekst op een webpagina. Een goede richtlijn is minimaal 300 woorden per pagina.

Stap 10: Kijk naar je concurrenten

Houd ook je concurrenten goed in de gaten. Wat doen ze waardoor ze succes hebben? Welke zoektermen gebruiken ze en vooral wat laten ze onbenut. Probeer steeds te kijken waar jij in kan springen op een kans die de concurrent laat liggen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.