logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo ga je altijd goed beschermd de zon in

Het weer is van grote invloed op ons dagelijks leven. De wind, de regen maar zeker ook de zon bepalen onze planning en zelfs ons humeur. Want wie wordt er nou niet vrolijk van een stralend zonnige dag? Maar het UV-licht dat de zon over ons uitstraalt, kan ook invloed op je gezondheid hebben. Daarom introduceert Buienradar de UV-radar, in samenwerking met NIVEA SUN. De UV-radar is een interactieve kaart waarop je tot vijf dagen vooruit kan zien wat de UV-verwachting is op jouw locatie. Met deze UV-radar weet je dus altijd wat de zonkracht is bij jou in de buurt, zodat je op tijd maatregelen kan nemen om jezelf te beschermen. En altijd kan genieten van jouw momentjes in de zon.

De onderschatte kracht van de zon

Nederlanders en het weer zijn onlosmakend met elkaar verbonden. Vrijwel niemand gaat de deur uit zonder te checken wat ons wisselvallige klimaat vandaag gaat brengen. Toch handig om te weten of je die suède schoenen aan kunt of dat je je paraplu mee moet nemen. En het allerbelangrijkst; of je je zonbescherming nodig hebt. Want ook als de zon minder aanwezig lijkt te zijn, kan de zonkracht hoog zijn. Ook op deze momenten is het belangrijk om je in te smeren tegen de invloed van UV-straling op je huid. Met de UV-radar van Buienradar heb je de actuele zonkracht altijd bij de hand.

Vijf dingen die je moet weten over zonkracht

  • De temperatuur zegt niks over de zonkracht. Op een koele, zonnige dag kan de zonkracht net zo hoog zijn als bij warm weer. Warm weer gaat wel vaak samen met weinig wolken en een hoogstaande zon. De piek van de zonkracht ligt dan ook in de zomermaanden. Altijd goed smeren dus en op tijd uit de zon;
  • Door de wolken kan de zonkracht wel meer dan de helft lager zijn. Maar bewolking kan zonlicht ook weer terugkaatsen naar de aarde. Bovendien houdt bewolking lang niet alle straling tegen. Dit is ook het geval achter glas of onder een parasol;
  • De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV-straling in het zonlicht dat de aarde bereikt. Dat is een cijfer en hoe hoger dit cijfer, hoe sneller je huid kan beschadigen;
  • In Nederland heb je in de zomer een zonkracht van maximaal 8. Langer dan 10 minuten onbeschermd in de zon zitten is daarom nooit verstandig. Beschadigingen aan de huid ligt dan al snel op de loer;
  • De zonkracht wordt onder andere bepaald door de stand van de zon. In de winter staat deze laag, de weg van de UV-straling door de dampkring is langer, waardoor zonnestralen onderweg een deel van hun kracht verliezen. In de zomer staat de zon hoog, de weg voor de zonnestralen is dan korter. Er wordt minder zonlicht weerkaatst en meer UV-straling bereikt de aarde.

UV-straling reminder via een push-bericht

De nieuwe UV-radar houdt je op de hoogte van de actuele zonkracht bij jou in de buurt. Voor een extra reminder kan je vanaf 15 juni de UV-melding aanzetten in de Buienradar app. Hiermee ontvang je een pushbericht op je mobiele telefoon op het moment dat de verwachte zonkracht die dag op jouw actuele locatie hoog wordt, en je dus moet smeren. Check de UV-radar op de website of in de Buienradar app, voor meer tips en informatie.

We zijn erg blij met de samenwerking tussen Buienradar & NIVEA SUN. Deze samenwerking is een voorbeeld van een ‘perfecte match’ tussen twee producten in de meest relevante periode van het jaar voor de consument. Op deze manier kunnen we samen heel Nederland nog beter beschermen tegen de invloeden van de zon. Overal en altijd weer.

Niels de Kind, Head of Product Buienradar

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.