logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gezondheid: Sporten met een powerband of weerstandsband


Als je denkt aan krachtsport, dan denk je snel aan gewichtheffen, boomstammen werpen, autobanden omgooien of met grote touwen zwiepen. Maar heb je ook wel eens gedacht aan een weerstandsband of powerband? Dat is eigenlijk een heel stevige, dikke elastiek die alles wat je doet zwaarder maakt. Powerbands komen in verschillende ‘sterktes’, waarbij de energie die het kost om hem op te rekken lichter of zwaarder wordt. Bij deze Focus Fitness powerbands is het: hoe dikker, hoe meer weerstand. En de oefeningen zelf zijn net zo rekbaar als de powerband zelf: je kunt er alle kanten mee op! Online kun je ze zo bestellen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.betersport.nl!

Ontlasten of belasten

Je kunt een powerband op verschillende manieren gebruiken. Ze worden vaak gebruikt voor het ontlasten van spieren en gewrichten door een deel van het gewicht op zich te nemen. Zo kun je een powerband gebruiken om je te ondersteunen bij een pull-up of een chin-up. Maar je kunt ze ook perfect gebruiken voor het actief trainen van je spieren. Hieronder onze top-5 oefeningen met een powerband!

Biceps curl

Zet je voeten in de powerband en zet ze een stukje uit elkaar. Houd de powerband zelf ook vast. Nu ontstaat er een soort driehoek, die – als het goed is – wat op spanning staat. Voer je nu de biceps curl uit, dan train je niet alleen je biceps, maar ook meteen je beenspieren: je lichaam moet een stabiele houding aannemen. Multifunctioneel! Wil je ‘m een tandje zwaarder? Dan zet je je voeten verder uit elkaar. Wil je hem wat lichter? Trek de powerband dan met twee handen naar boven.

Bent over row

Ga met twee voeten op de powerband staan, op schouderbreedte. Buig voorover en grijp de powerband met twee handen vast. Trek de powerband nu omhoog, waarbij je er op moet letten dat je armen recht omhoog gaan – en niet als kippenvleugeltjes opzij staan. Het helpt mij altijd enorm om zelf recht vooruit te kijken. Dat houdt je rug automatisch recht.

Fly

Een geweldige oefening voor je borstspieren en rugspieren, terwijl je tegelijkertijd je triceps en schouders traint. Houd de Powerband achter je rug en houd hem met twee handen vast. Haal je handen nu naar elkaar toe, waarbij je er goed op moet letten dat je je armen gestrekt houdt. Zwaar, hé! Nu merk je meteen dat je deze spieren normaliter niet zo vaak gebruikt…

Seated row

Ga op de grond zitten en haak de banden om je voeten. Houd je voeten een beetje uit elkaar, maar houd je benen gestrekt. Strek je armen en grijp de powerband beet. Trek vervolgens je armen naar je borst toe, buig hierbij je elleboog goed en trek je schouderbladen goed samen. Hier mogen wel kippenvleugeltjes, hoor!

Splitter

Datzelfde kan andersom: houd de powerband voor je borst vast en trek ‘m naar achter, tot je armen gestrekt zijn. Een geweldige oefening waarbij het vooral om je rug gaat. En een killer oefening voor je schouders. Let er op dat je voeten ook hier op schouderbreedte staan. Wil je de oefening zwaarder maken? Houd je powerband dan niet bij het uiteinde vast maar wat verder in het midden.

 

 

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.