logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hoe ziet een gezonde leefstijl eruit?

We hebben allemaal wel een beeld van een gezonde leefstijl. Maar wat zijn nou de belangrijkste dingen waar je op moet letten als je een goede gezondheid nastreeft? Dit zullen we in dit artikel gaan bekijken.

De belangrijkste leefstijlfactoren

De leefstijlfactoren kunnen we opdelen in een aantal belangrijke gebieden. Deze zijn:

  • De voeding
  • Inspanning
  • Ontspanning
  • Sociaal

De voeding

Wat we eten is van grote invloed op onze gezondheid. Bij voeding gaat het niet alleen om wat je eet maar misschien nog meer om wat je niet eet. Tegenwoordig worden we overal verleid met zoete verleidingen. Wil je bijvoorbeeld afrekenen bij het tankstation dan zal je eerst langs snoep, chocolade en chips moeten lopen. En aangekomen bij de kassa dan staat daar een lekkernij op de toonbank en vraagt de medewerker of je gebruik wilt maken van de 2 voor de prijs van 1 actie.

Voor onze gezondheid is het juist goed om het eten van voedingsmiddelen waaraan suikers is toegevoegd tot een minimum te beperken. Het eten van teveel toegevoegde suikers is niet alleen slecht voor de lijn. De gevolgen op de lange termijn zijn veel serieuzer dan een broek die niet meer zo makkelijk dicht gaat.

Door het eten van toegevoegde suikers krijg je te maken met een bloedsuikerspiegel die te ver oploopt. Door de aanmaak van insuline daalt de bloedsuikerspiegel uiteindelijk wel weer maar in de periode dat de bloedsuikerspiegel hoog is kan er schade aan de organen ontstaan. Er ontstaan laaggradige infecties in het lichaam. Om deze infecties te bestrijden zal het lichaam meer cholesterol gaan aanmaken. Wat op termijn zal zorgen voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

De schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgen er uiteindelijk voor dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Dit wordt insulineresistentie genoemd en is de voorloper van diabetes type 2. In Nederland heeft meer dan een miljoen mensen diabetes type 2.

Willen het lichaam in goede conditie houden dan is het daarom dan ook belangrijk om het eten van toegevoegde suikers te beperken. En dat kan knap lastig zijn aangezien meer dan 80% van de voedingsmiddelen die je in de supermarkt aantreft toegevoegde suikers bevat. De enige oplossing is goed de etiketten lezen en zoveel mogelijk onbewerkte voeding eten.

Het doel van eten moet zijn het voeden van het lichaam. Niet alleen met calorieën maar juist ook met micronutriënten zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen.

Deze micronutriënten heeft het lichaam nodig om gezond te blijven en om processen optimaal te laten verlopen. Om er voor te zorgen dat het lichaam alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt kan je het beste zo gevarieerd mogelijk eten. Ieder voedingsmiddel heeft weer zijn eigen unieke samenstelling wat betreft micronutriënten.

Naast toegevoegde suikers hebben geraffineerde koolhydraten een groot effect op de bloedsuikerspiegel. Geraffineerde koolhydraten zijn bewerkte koolhydraten, hierdoor worden ze snel omgezet in glucose. Deze snelle omzetting in glucose zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, net zoals bij toegevoegde suikers het geval is. Binnen een gezonde leefstijl is daarom niet veel ruimte voor geraffineerde koolhydraten. Deze kunnen beter vervangen worden voor koolhydraten die afkomstig zijn van onbewerkt voedsel.

Een paar voorbeelden van geraffineerde koolhydraten: wit brood, witte rijst, pasta, cornflakes koek en gebak.

Een paar voorbeelden van onbewerkte koolhydraten: volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta, havermout en noten.

Ook vetzuren zijn belangrijk. Het lichaam heeft ze nodig om goed te functioneren. Vetzuren beschermen de lichaamscellen en ze zijn nodig voor de aanmaak van bepaalde hormonen. De vetzuren die het lichaam nodig heeft zijn onverzadigde vetzuren. Met name omega 3 vetzuren zijn belangrijk. Ze zijn nodig voor de bescherming van de kwetsbare lichaamscellen, het soepel houden van de bloedvaten en het in conditie houden van de hersenen. Omega 3 vetzuren zitten in een beperkt aantal voedingsmiddelen. Ze zitten in lijnzaad, chiazaad, avocado, spruitjes en vette vissoorten.

Over gezonde voeding is nog veel meer te vertellen. Wil je meer weten over gezonde voeding kijk dan eens op HappyHealthy, zij zijn in Nederland de autoriteit op het gebied van gezonde voeding.

Inspanning

Om het lichaam goed te laten functioneren is beweging belangrijk. Heb je zittend werk dan is het daarom goed om een sport te beoefenen. Kan je door een beperking niet sporten dan is het goed om in ieder geval te bewegen, als dat lukt. Iedere dag in een half uur wandelen wordt gezien als het minimale wat je lichaam aan beweging nodig heeft.

Bewegen zorgt ervoor dat je lichaam gevoeliger wordt voor insuline. Dit helpt vervolgens weer bij het stabieler houden van de bloedsuikerspiegel. Hiermee wordt het risico op chronische ziekten lager.

Bij inspanning is het ook niet goed als je teveel traint. Train je fanatiek luister dan altijd naar je lichaam en las zo nu en dan een rustdag in. Dit geeft het lichaam de gelegenheid te herstellen van de inspanningen en sterker te worden.

Ontspanning

Ontspanning is ook erg belangrijk, zeker in deze tijd waarin we vaak een gejaagd bestaan hebben. Bedenk dat het kijken van een spannende thriller geen ontspanning is. De spanning van de film zorgt voor de aanmaak van stresshormonen. Ontspannen kan je ook prima combineren met een lichte inspanning. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld ontspanning in tuinieren.

Rusten (slapen) mag je niet rekenen als ontspanning. Rust is naast ontspanning ook belangrijk. Ook door het gejaagde bestaan en de verleidingen van de televisie en internet slapen veel mensen onvoldoende. Een te korte nachtrust zorgt voor de aanmaak van stresshormonen omdat dit voor het lichaam een vorm van stress is. Binnen een gezonde leefstijl slaap je minimaal 7 uur en maximaal 9 uur per nacht.

Sociaal

Als mensen zijn we sociaal ingesteld en onze gezondheid kan leiden onder eenzaamheid. Het is dan ook belangrijk om een sociaal netwerk te onderhouden. Hierin zijn hechte vriendschappen belangrijker dan veel vriendschappen. Heb je weinig tijd dan stop je daarom je energie het beste in een beperkter aantal vriendschappen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.