logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gezond sporten: voorkomen is beter dan genezen

Nu de lente weer zijn intrede maakt, is het tijd om ook je lichaam weer zomerproof te maken. Een ‘dadbod’ is dan misschien nog wel hip, maar dan bedoelen ze wel een béétje een buikje! En met het winterseizoen achter de kiezen en alle restaurants die weer open zijn… is dat misschien wel een beetje meer geworden. Ach, en eigenlijk gaat het ook niet om die kilootjes. Strak in je vel zitten geeft gewoon een goed gevoel! Zeker als je gewoon kunt doen wat je wilt: die zware tafel van zolder halen zonder halverwege te moeten pauzeren, in de tuin werken zonder last te krijgen van je rug… dat soort dingen.

Vol gas… of niet?

Als je sportprogramma’s ziet, zie je mensen vol gas gaan sporten. Ze geven meteen alles wat ze in huis hebben, iedere dag weer. Voor de één werkt dat misschien prima, maar voor de meesten is dat gewoonweg niet gezond. Je lichaam krijgt zo’n optater, dat het meer energie kwijt is met herstelwerkzaamheden dan met het opbouwen van spieren. Dat wil overigens niet zeggen dat je niet iedere dag mag sporten. Maar: sport verstandig. Verdeel je activiteiten over verschillende dagen. Train de ene dag je benen, de andere dag je bovenlichaam. Ga iedere dag een stukje verder hardlopen (waarbij af en toe stevig doorwandelen ook helemaal geen zonde is).

Sporten met Hansaplast

Hier keek ik ook even op. Sporten met pleisters? Welnee: Hansaplast heeft meer in zijn mars! Dit jaar introduceren ze namelijk sport-artikelen, die je de nodige blessures kunnen voorkomen. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld compressiesokken en sportcompressie armsleeves. Daarmee biedt Hansaplast je de nodige ondersteuning bij krachtsport, maar ook bij duursport. Vergis je niet: bij beide activiteiten krijgen je gewrichten het best zwaar te verduren. Zeker als je pas begint! Wanneer je matig sport, vangen je spieren namelijk een groot deel van ‘de klap’ op. Sport je intensiever of heb je nog niet zoveel spiermassa opgebouwd? Dan krijgen je gewrichten telkens een optater. En daar ga je last van krijgen! Zonde toch, als je moet stoppen met sporten om te herstellen van iets dat je makkelijk kunt voorkomen?

Waarom is compressie goed voor je?

Waarom zou je meteen naar de drogist lopen of fietsen voor het inslaan van compressiesokken of -sleeves? Compressie doet eigenlijk drie dingen voor je:

  • Door de lichte compressie wordt de bloedcirculatie verbeterd. Zo krijgen spieren meer zuurstof dan zonder compressie, waardoor je langer door kunt gaan met sporten. Bovendien heb je veel minder kans op spierkrampen.
  • Door de verbeterde bloedcirculatie zullen je spieren beter herstellen. Zo kun je makkelijker op eenzelfde niveau blijven trainen (of in ieder geval geen stapje terug nemen tijdens een ‘hersteldag’).
  • Door het dragen van compressiekleding voorkom je wrijving en voorkom je spierbeschadiging. Je voegt een laagje bescherming toe tegen myogelose (spierverharding), pijnlijke spieren en sportblessures.

Welke compressie moet je kiezen?

Hansaplast heeft die items in haar assortiment: Sportcompressiekousen, Kuitsleeves en Armsleeves. De kousen zijn perfect voor hardlopers. Daarmee steun je je voet van teen tot knie, waardoor ze veel minder snel vermoeid raken en jij telkens een tandje bij kunt zetten. De Kuitsleeves zijn geschikt voor teamsporten, zoals hockey of voetbal. Je onderbenen krijgen hierbij een extra ondersteuning, waardoor de bloedcirculatie wordt verbeterd en blessures worden voorkomen. De armsleeves gebruik je bij bijvoorbeeld krachttraining, maar ook voor sporten waarbij je je armen intensief gebruikt, zoals tennis of squash, zijn ze perfect.

Kun je nog meer doen om sportblessures te voorkomen?

Natuurlijk is er meer dat je kunt doen! Luister altijd heel goed naar je lichaam. Doe je aan krachttraining, voer iedere beweging dan zorgvuldig uit. Overstrek je armen en benen nooit. Ook is het beter om te trainen met elastieken dan met gewichten. Met elastieken bouw je namelijk de weerstand op tijdens de oefening en overbelast je jouw spieren veel minder snel. De basisoefeningen blijven daarin gelijk, hoewel je sommige vormen iets anders moet uitvoeren.


Ga direct naar Hansaplast Sportcompressie op BOL.com.

Recensie over Hansaplast Sportcompressie

Sportcompressie is echt een gevalletje ‘preventief handelen’. Voor veel mensen klinkt het overbodig, maar op ieder sportniveau kun je wel wat extra bescherming gebruiken. Overbelasting zit namelijk in een klein hoekje. Door de voordelen die hierboven zijn benoemd, heb je aanzienlijk minder kans op blessures en kwetsuren, die je voor een langere tijd uit de running kunnen halen. Het is even wennen om de sleeves aan te doen (vooral de kousen waren in het begin een kleine worsteling om aan te krijgen) maar als je er eenmaal aan gewend bent, wil je echt niet anders meer. Zorg goed voor jezelf, houd plezier tijdens het sporten en gebruik de hulpmiddelen die beschikbaar zijn!

Score: 8


Informatie

Hansaplast Sportcompressie
Adviesprijs: 19.95 euro.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.