logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Gezond koken in de Airfryer, Dana Angelo White


De Philips Airfryer is een geweldig apparaat. We gebruiken hem hier minstens zo vaak als de oven, zeker voor kleinere hoeveelheden. Met de juiste verzameling bakvormen kom je al een heel eind om de Airfryer te gebruiken als een mini-heteluchtoven. Toegegeven: het is even puzzelen welke middelen je op welke temperatuur en welke tijd moet bakken, maar als je aanhoudt dat je de temperatuur 20 graden lager zet en de tijd met ongeveer een derde verkort, kom je in de regel goed uit. Het is ook altijd leuk om te zien wat andere mensen bedenken met de Airfryer: de meest bijzondere recepten kom je tegen. Dana Angelo White verzamelde 100 lekkere en vetarme recepten voor de heteluchtfriteuse – ofwel de Airfryer.

Gezonder is minder vet

Nu is één ding wel belangrijk om te weten: met ‘gezond koken in de airfryer’ wordt in dit geval bedoeld: met minder vet. Frituren in deze heteluchtfriteuses doe je namelijk met een minimale hoeveelheid olie, in plaats van in een grote bak frituurvet. Dat schept absoluut mogelijkheden om een gezonder alternatief op tafel te zetten. Aan de andere kant: als je hem als heteluchtoven gebruikt, heb je net zo veel vet nodig als je normaal in een oven zou doen. Bak je een pizza, dan is die net zo gezond of ongezond als dat je ‘m in een normale oven zou bakken! Gelukkig doet het boek zijn naam toch eer aan door regelmatig te werken met gezonde alternatieven en relatief veel groenten. Daarnaast gebruikt het boek gewoon suiker, bloem, boter, vlees, ei en welke dingen er soms als ‘ongezond’ worden betiteld door dieet- en gezondheidsgoeroes. Je eet vers, met veel groenten en een beperkte hoeveelheid smaakmakers – dat is al gezonder dan de meeste mensen doen!

Diversiteit

In dit kookboekje vind je een mooie diversiteit aan recepten, voor ieder moment van de dag. Want ja, je kunt prima een ontbijt maken in de airfryer, net zoals je dat zou doen in de oven. Vanuit de lunch ga je naar het diner, met als afsluiting een paar recepten voor bijgerechten en zoetigheden. Je ziet aan de recepten overigens goed dat het een Brits kookboek is, gezien de heftige en zware recepten die in de categorie Ontbijt staan vermeld. De bonen mogen natuurlijk niet ontbreken, maar aardappelblokjes? Dat is toch wel heel enthousiast! Grappig zijn bijvoorbeeld de eenpersoons worstpizza, bananenmuffins met chocolade en courgette-kroketjes.

Ga direct naar Gezond koken in de Airfryer op BOL.com.


Recensie over Gezond koken in de airfryer

Gezond koken is niet altijd even makkelijk, maar hoeft ook zeker niet moeilijk te zijn. In dit kookboek gebruik je de airfryer als een snelle heteluchtoven, die direct op temperatuur is en minder tijd vraagt om recepten te bereiden. Let wel: naast het standaard mandje gebruikt dit boek ook de bakmand en de grillplaat, die je afzonderlijk bij kunt kopen (of kunt vervangen door een goed passende ovenschaal of bakvorm). De recepten zijn niet direct heel gezond, er wordt geen ingrediënt geschuwd, maar je maakt alles wel zelf en vers.

Score: 7


Informatie

Gezond koken in de airfryer,
Illustrator: nvt
Uitgever: Manteau, 160 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789022337332. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.