logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gezond door het leven: check het via je bloeddruk


Dat je gezond moet leven, zal voor niemand een verrassing zijn. Toch lukt het maar weinig mensen om echt gezond te leven. We rennen ons van hot naar her om niets te missen, werken ons suf voor een mooie carrière en door Facebook en Instagram krijgen we mooie plaatjes voorgeschoteld waaraan we onze levens moeten spiegelen. Ja, er ligt nogal wat druk op onze schouders! Stress ligt dan ook om de hoek: niet alleen door stress, maar ook door een tekort aan beweging, ongezond eten en misschien wel een tikje aanleg. Het is goed om regelmatig de vinger aan de pols te houden. Letterlijk. Met een bloeddrukmeter, bijvoorbeeld. Ook als je geen klachten hebt, is het verstandig je bloeddruk eens te laten meten. Een te hoge of te lage bloeddruk merk je namelijk niet zelf – het sluimert in je systeem, terwijl het langzaam schade toebrengt aan vitale organen als je hart, slagaderen en hersenen.

Professioneel advies

Nu is het niet verstandig om zomaar een bloeddrukmeter te kopen en te gaan gebruiken. Net als dat je ineens heel intensief gaat sporten: dat moet je ook niet doen zonder professioneel advies of professionele begeleiding. Ga dus altijd eerst naar een huisarts voor een basismeting. Deze kan je meteen vertellen hoe het met je bloeddruk is gesteld en kan je een aantal suggesties doen om deze te verlagen. Is je bloeddruk te hoog bevonden, dan is het wel slim om deze regelmatig te controleren met een eigen bloeddrukmeter. Een huisartsbezoekje is niet voor iedereen weggelegd: voor veel mensen zorgt dat toch voor de nodige stress. Ga je een bloeddrukmeter kopen, let er dan wel op dat je dat bij een betrouwbaar adres doet, zoals bij expertisecentrum hulpmiddelen Vegro.

Wanneer is je bloeddruk te hoog?

Een normale bloeddruk is 130/85. Dat wil zeggen dat de bovendruk maximaal 130 mag zijn en de onderdruk maximaal 85. De bovendruk ontstaat wanneer je hart samentrekt en het bloed rondpompt. Nadat deze ontspant, ontstaat de lagere druk, de onderdruk. De druk in je hartvaten is afhankelijk van je activiteit. Als je rustig zit, zou je bovengenoemde druk moeten meten. Ben je actief bezig, zoals verhuizen, gewichtheffen of hardlopen, is de bloeddruk een stuk hoger. Zorg dus altijd voor minstens 5 minuten rust voor je jouw bloeddruk gaat meten! Meet ook meer dan eens per maand, zeker in het begin. Enkele keren per dag en per week is een goed beginpunt. Je krijgt dan een goed beeld van je gemiddelde bloeddruk.

Wat kun je doen om je bloeddruk te verlagen?

Een hoge bloeddruk kan door een aantal verschillende oorzaken tot uiting komen. Naast een stukje aanleg of een bijwerking van medicijnen komt het meestal neer op een ongezonde levensstijl. 

  • Zo is stoppen met roken heel verstandig om te doen, maar ook zorgen voor een actieve levensstijl.
  • Zorg voor minstens 2,5 uur per week aan actieve beweging – en dan bedoelen ze vooral cardio! (hoewel spierversterkende oefeningen ook erg goed voor je zijn).
  • Zorg ook dat je gezond eet: niet te zout, veel groenten en fruit. Bepaalde etenswaren, zoals drop, zorgen voor een verhoogd risico op een te hoge bloeddruk.
  • Tot slot is stress een heel belangrijke factor voor een te hoge bloeddruk. Probeer te ontspannen en wat rustiger in het leven te staan!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.