logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gevarieerd en gezond eten helpt je de winter door

Veel mensen hebben in de koude wintermaanden last van verschillende kwaaltjes. De weerstand is bij velen wat lager en dat zorgt ervoor dat je wat meer vatbaar bent voor een verkoudheid of bijvoorbeeld de griep. In wintermaanden is het daarom extra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Voeding is in de winter daarom extra belangrijk. Je lichaam heeft namelijk voldoende voedingsstoffen nodig om de weerstand hoog te houden en daarmee de algehele gezondheid op peil te houden. Goed eten is belangrijk, maar gevarieerd eten is wellicht nog belangrijker. Zo zorg je ervoor dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt en je weer topfit aan de lente kan beginnen. Het is bovendien aan te raden om niet alleen in de winterperiode op deze gezonde manier te leven, maar eigenlijk is dit twaalf maanden per jaar een goed idee. Van een gezonde levensstijl en dus ook een gezond en gevarieerd voedingspatroon wordt je nooit slechter.

Verschillende voedingsstoffen

Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is het belangrijk om gevarieerd te eten. Je lichaam haalt alle belangrijke voedingsstoffen onder andere uit groente, fruit, vis, vlees, melkproducten en graanproducten. Het is niet voor niets dat het het Voedingscentrum aanraad om veel van deze soorten voedsel te eten. Belangrijk is ook dat je hier veel in varieert. Iedere soort voeding heeft namelijk zijn eigen voedingsstoffen. Eet daarom niet iedere dag bloemkool en een banaan, maar varieer. Iedere dag een ander stuk groente of ander fruit.

Extra voedingssupplementen

Het kan zijn dat jij niet altijd even makkelijk om altijd de juiste voeding te nemen en voldoende voedingsstoffen en vitaminen binnen te krijgen. Het kan geen kwaad om daarom ook extra voedingssupplementen te nemen. Zo zijn er supplementen met extra vitamine C of D, maar ook powerfood als chiazaad of maca valt hieronder. Maca is verkrijgbaar als pil, maar ook als poeder of vloeistof. Dit voedingssupplement kun je toevoegen aan bijvoorbeeld een salade, maar ook aan drank, shakes of yoghurt. Maca zit boordevol vitamine B12 en eiwitten en bevat ook vitamine B1, B2, D en E. Mede daardoor is het een goede aanvulling op je dagelijkse voeding.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.