logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Geschiedenis van Bitcoin

Iedereen weet inmiddels maar al te goed wat Bitcoin is en hoe dit precies werkt. In de begindagen van de eerste digitale valuta was dit echter wel anders. Dat geeft maar aan wat voor een enorme ontwikkeling deze cryptocurrency de laatste jaren heeft doorgemaakt. Des te interessanter is het om te kijken naar alle historische gebeurtenissen rondom Bitcoin. Hieronder nemen we je mee op een reis door de tijd met daarin de meest belangrijke momenten in de geschiedenis van Bitcoin.

Waarom werd Bitcoin ontwikkeld

Het grote idee achter de ontwikkeling van Bitcoin was om een online betaalsysteem te creëren, waar derde partijen als banken niet tussen kunnen komen. Omdat de bedenker van Bitcoin nooit officieel bekend is geworden, is het verder onduidelijk welke beweegredenen er nog meer zijn, al kunnen we dit wel min of meer uitdenken. Er stonden namelijk in de whitepaper wel degelijk een paar interessante verwijzingen, bijvoorbeeld naar de steun die aan banken werd gegeven na de financiële crisis. Daarmee lijkt de bedenker van Bitcoin er wel degelijk naar te hinten dat hij een valuta en netwerk heeft willen creëren wat niet afhankelijk is van banken en overheden.

Oktober 2008

In 2008 was oktober een belangrijke maand in de historie van cryptocurrency. Hoewel toen nog bijna niemand dit wist, kunnen we dat inmiddels wel stellen. Het was namelijk het moment waarop de whitepaper van Bitcoin publiekelijk bekend werd gemaakt, door de ontwikkelaar ervan, Satoshi Nakamoto, die nog altijd anoniem is. Inmiddels kunnen we op talloze plaatsen handelen en informatie over cryptocurrency vinden, zoals op de Bitcoin Prime website bijvoorbeeld. Toen, in oktober 2008, wist nog helemaal niemand ervan, en dat is best wel bijzonder, zeker omdat het nog geen 15 jaar geleden is.

Januari 2009

Het duurde na het uitkomen van de whitepaper tot 2009 voordat de eerste officiële transactie met Bitcoin werd verstuurd. Daarmee is het netwerk officieel begonnen. Het duurde vervolgens tot 2016 voordat de eerste 100 miljoen transacties werden bereikt. De eerste transactie werd overigens gestuurd naar een Amerikaanse programmeur, die vervolgens begon met het minen van Bitcoin. In het eerste transactie blok is een krantenartikel verwerkt over steun aan banken van de overheid ten tijde van de financiële crisis. Satoshi Nakamoto lijkt hiermee aan te geven dat hij Bitcoin ook ontwikkelde als een poging om de wanpraktijken bij banken en in de financiële wereld tegen te gaan.

De beginjaren

Er gebeurde in het begin uiteraard nog niet heel veel. Dat kwam omdat er weinig mensen van Bitcoin hadden gehoord en er dus bijna niemand deelnam aan het netwerk. In 2010 was een Bitcoin bijvoorbeeld nog geen 10 cent waard. Had ik dat toen maar geweten, zullen de meeste denken! Sterker nog, je kon vrij eenvoudig Bitcoin verdienen met online games zoals Minecraft. Deze zouden nu een fortuin waard zijn, maar niemand kon toen ook maar vermoeden dat de waarde van deze digitale valuta duizenden keren over de kop zou gaan. Het duurde dan ook eigenlijk tot na de tweede halving in 2016 voordat de rest van de wereld van Bitcoin zou horen, waarna de koers pas echt goed explodeerde.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.