logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: bordspel Scrabble Core


Op 13 april is het internationale Scrabble dag – en 13 april 2023 vormt daarbij een bijzondere variant, aangezien Scrabble dit jaar maar liefst 75 jaar bestaat. Waarom is het op 13 april Scrabbledag? Wel: op die dag werd Scrabble-uitvinder Alfred Mosher Butts geboren. Een briljante uitvinding, waar mensen nu nog uren mee zoet kunnen zijn. Wie kan zijn hersenen niet kraken om die “drie keer woordwaarde” te vangen… of die lege vakjes op te vullen voor een monsterscore? Hij gaf de wereld een iconisch bordspel dat nu over de hele wereld wordt gespeeld. 

De geschiedenis van Scrabble in het kort

Om toch even stil te staan bij de geschiedenis van Scrabble zijn we de boeken ingedoken om de geschiedenis van Scrabble voor je op een rij te zetten.

  • 1938: De architect Alfred Mosher Butts bedacht Scrabble, wat je zou kunnen zien als een variant op zijn eerdere creatie Lexiko (1931). Hij noemde het spel Criss Cross Words.
  • 1948: De rechten van het spel werden opgekocht door James Brunot, die de naam veranderde in Scrabble. De naam Scrabble komt van het hoofdkrabbelen, als je heel hard moet nadenken over iets. Hij maakte het spel ongeveer 20 jaar lang met de hand en verkocht ze vanuit zijn garage. Ook vereenvoudigde hij de regels iets, waardoor het toegankelijker werd voor het grote publiek.
  • 1952: Dit was eigenlijk de grote doorbraak van het spel, toen het Amerikaanse warenhuis Macy’s een grote bestelling plaatste. Nu kwam het spel binnen het bereik van vrijwel iedere Amerikaan!
  • 1952: Later dat jaar verschoof James Brunot de productie naar een speelgoedfabrikant, die het spel eerder had afgewezen. Scrabble werd voor het eerst gepubliceerd en verkocht door de speelgoedfabrikant Selchow & Righter. Binnen twee jaar verkochten ze meer dan 4 miljoen exemplaren.
  • 1972: Selchow and Righter kochten de naamrechten op van Scrabble.
  • 1984: Hoe spannend en dynamisch televisieprogramma’s nu moeten zijn… in 1984 ontwikkelde televisiezender NBC een spelshow rondom het beroemde bordspel. Er kwam een nieuwe variant van deze spelshow in 1990 en in 1993.
  • 1986: Selchow and Righter ging failliet en werd opgekocht door Hasbro, waarvan Mattel een dochteronderneming is.

Inmiddels heeft bijna 1/3 van alle huishoudens een exemplaar van Scrabble in de kast staan en zijn er wereldwijd 4000 officiële Scrabbleverenigingen!

Over Scrabble Core

Scrabble is het klassieke bordspel dat altijd L-E-U-K is! Scrabble, dat bestaat uit het maken van elkaar kruisende woorden op een speelveld, daagt spelers uit om woorden te spellen met gebruik van letterblokjes met verschillende puntenwaarden. Het doel van het spel is om de hoogst mogelijke score te halen. Je krijgt punten voor de letterwaarde, vermenigvuldigd door bonustegels op het speelveld. Leg je woorden van boven naar beneden of van links naar rechts, en zorg dat je jouw woord aanlegt aan een letterblokje dat al op het bord ligt. Iedere speler gebruikt zijn blokjes in combinaties en op plaatsen op het bord waar hij zoveel mogelijk punten en bonuspunten kan behalen. Scrabble is meer dan een spel. Telkens als je speelt, leer je nieuwe woorden!

Ga direct naar Scrabble op BOL.com.


Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.